Energetski efikasni projekti – Počela zamjena krovopokrivača sa termoizolacijom tavana na stambenim zgradama (FOTO i VIDEO)

Općina Banovići u saradnji sa etažnim vlasnicima stambenih zgrada, sufinansira kompletnu zamjenu krovopokrivača sa termoizolacijom na pet zgrada. Izbor i dodjela sredstava iz lokalnog budžeta, u iznosu od 20 hiljada KM, izvršen je nakon Javnog poziva koji je raspisala Općina na osnovu Pravilnika za mjere energetske efikasnosti.

Radovi na zgradi u ulici Patariotske lige već su počeli, a jučer su ih obišli i predstavnici lokalne zajednice zajedno sa predstavnicima izvođača radova, kako bi se uvjerili da se sve odvija planiranom dinamikom.

-„Na osnovu Javnog poziva koji smo raspisali, dodjeljene su po četiri hiljade KM za pet aplikanata, odnosno predstavnika etažnih vlasnika, namjenjenih za uređenja koja doprinose energetskoj učinkovitosti zajedničkih dijelova zgrada. Uskoro ćemo raspisati još jedan javni poziv, kojim ćemo imati na raspolaganju deset hiljada KM po istom principu sufinsniranja“, kazao je načelnik Midhat Husić.

Više sredstava za ove namjere u narednim godinama

Sufinansiranje se odvija po principu 50 procenata finanasira Općina Banovići a 50 sami vlasnici stambenih jedinica, a namjera lokalne zajednice je da se u budžetu za narednu godinu obezbijedi veći uznos sredstava za ove mjere.

Kroz ove projekte će se obezbijediti sigurniji i kvalitetniji život etažnih vlasnika jer su krovovi, prije svega bili u jako lošem stanju, a pored toga, kroz mjere energetske efikasnosti će se povećati vrijednost stanova i smanjenjiti troškovi održavanje i utroška energije.

U narednim javnim pozivima aplikanti će moći aplicirati i za energetske audite, za zamjenu ovojnice stambenih zgrada, za energetski efikasnu stubišnu rasvjetu i sve ono što je oprema jedne zgrade, a  na čemu se mogu ostvariti uštede energije i obezbijediti bolji uslovi za život.

Opredjeljenost Općine Banovići za energetsku efikasnost, kao jedan od ciljeva kojima se pored smanjenja emisije stakleničkih gasova, povećava udio obnovljivih izvora energije, nastali su po osnovu ugovora Bosne i Hercegovine sa Energetskom zajednicom.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Energetski-efikasni-zajednicki-projekti-lokalne-zajednice-i-etaznih-vlasnika.jpg” image_id=”8446″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Energetski-efikasni-zajednicki-projekti-lokalne-zajednice-i-etaznih-vlasnika-2.jpg” image_id=”8444″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Energetski-efikasni-zajednicki-projekti-lokalne-zajednice-i-etaznih-vlasnika-3.jpg” image_id=”8445″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *