Epidemiološko stanje nije alarmantno – Apeluje se na ličnu odgovornost i poštivanje aktuelnih mjera

Na redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite, danas je razmatrano aktuelno stanje vezano za virus COVID-19 i novonasatalo stanje koje je posljedica obilnih kišnih padavina.

Općinski štab je konstatovao da stanje vezano za virus COVID-19 trenutno nije alarmantno na području opštine Banovići ali se i dalje apeluje na ličnu odgovornost i pridržavanje aktuelnih mjera. Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, koja se odnosi na zabranu okupljanja na otvorenom prostoru više od 300 ljudi i u zatvorenom prostoru više od 100 ljudi, još uvijek je na snazi. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva), kao i poštivati obavezne higijensko-epidemiološke mjere koje se odnose na nošenje zaštitinih maski i dezinfekciju ruku.

Pozitivno 15 osoba

Na poručju Banovića trenutno je 15 pozitivnih osoba na COVID-19, a u izolacije se nalaze 22 osobe.

S obzirom na ukazanu potrebu, nastavljena je dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija i čišćenje javnih površina i kontrola poštivanja aktuelnih mjera.

Povećan broj prijava zbog poplava

Zbog obilnih kišnih padavina u proteklim danima zabilježen je povećan broj prijava zbog poplava. Općinski štab je zaprimio 21 prijavu od fizičkih lica, te utvrdio oštećenje 5 lokalnih makadamskih puteva. S ciljem efikasnog otklanjanja novonastalih oštećenja, Općinski štab je naložio nadležnim službama da izvrše čišćenje i uređenje kanala i propusta na potrebnim mjestima, te RMU Banovići zabranio odlaganje jalovine na mjestima koja nisu predviđena za odlaganje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *