Federalni ministar Nermin Džindić posjetio Općinu i RMU Banovići (foto i video)

Projekat izgradnje fotonaponske elektrane u Banovićima i stanje u Rudniku mrkog uglja Banovići te njegovo poslovanje bile su teme razgovora federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem i Upravom banovićkog rudnika.

Načelnik Gutić informisao je ministra Džindića u kojoj je fazi realizacija projekta izgradnje fotonaponske stanice u Banovićima koja će biti prva na ovom području – da se isti realizuje zajedno sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i da je u finalnoj fazi potpisivanje ugovora.

„Ovo je pozitivna priča i Banovići mogu da budu primjer kako se u rudarskim sredinama treba razmišljati o alternativnoj proizvodnji električne energije“ – kazao je ministar Džindić te dodao da je veoma bitno okretati se obnovljivim izvorima energije, ali da je energija proizvedena iz uglja i dalje ne zamjenljiva.

S tim u vezi, načelnika Gutić i ministar Džindić su se u svom razgovoru dotakli i RMU Banovići. Imajući u vidu da se radi o rudniku od posebnog značaja za Federaciju i Elektroprivredu BiH, načelnik je zamolio resornog ministra da se nađe razumjevanja kada je u pitanju podrška ovom privrednom kolektivu, ako ništa da se bar na ravnopravan način tretira sa ostalim rudnicima u Federaciji.

Prema riječima ministra Džindića Vlada je zainteresirana da RMU  Banovići nastavi uspješno raditi, jer je on stub energetskog sektora Federacije i kao takav će se od strane Vlade i tretirati. Izrazio je svoje zadovoljsto trenutnim stanjem u Rudniku, rezultatima rada i poslovanja u tekućoj godini, o čemu je upoznat od strane Uprave.