Nova finansijska pomoć za 175 samostalnih djelatnika sa područja Banovića

Samo nekoliko dana nakon što je okončan prvi javni poziv za raspodjelu bespovratnih finansijskih sredstava kojim su dodjeljene 73 hiljade KM za pomoć samostalnim poduetnicima u prevazilaženju posljedica izazavanim koronavirusom, općinski načelnik Midhat Husić objavio je drugi javni poziv. Drugim javnim pozivom definisane su dvije kategorija aplikanata koji mogu aplicirati, a sve kako bi preostali dio planiranih sredstava za ove namjene bio raspoređen na ravnomjeran način.

Preliminarna rang lista je objavljena jučer, a na njoj je ukupno 175 aplikanata koji su ispunili uslove javnog poziva i kojima će biti raspoređeno 77 hiljada KM.

U prvoj kategoriji je pet aplikanata kojima će biti dodjeljena sredstva u iznosu od po hiljadu KM i obuhvata fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, obrte, srodne djelatnosti, u dopunskom zanimanju, privatne prakse u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, registrovane na području općine Banovići, a kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba Civilne zaštite u vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa u proteklom periodu,  bio zabranjen rad. U drugoj kategoriji je 170 aplikanata, kojima će biti dodjeljene po 423 KM. U drugoj kategoriji su fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, obrte, srodne djelatnosti, ugostiteljsku, trgovačku djelatnost, registrovane na području općine Banovići, osim izdvojenih poslovnih prostora, a obavljaju djelatnost na području općine Banovići.

-“Ukupno 150 hiljada konvertibilnih maraka dodijelili smo našim samostalnim poduzetnicima, kojima je bio zabranjen rad za vrijeme vanrednog stanja. Ovim sredstvima smo pomogli u sanaciji štete ali i spriječili otpuštanje radne snage, te sačuvali radna mjesta i ove djelatnosti zadržali na bar istom nivou”, kazao je načelnik Husić.

 

COVID – 19: Preliminarna lista aplikanata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava od 22.10.2020.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *