Formiran krizni štab za praćenje situacije i izdato saopštenje za javnost

Općinski načelnik Midhat Husić danas je formiralo Krizni štab za praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji ove opštine.

Do sada nije registrovan nijedan slučaj bolest ali s obzirom da se radi o nepredviđenim situacijima, lokalna zajednica zajedno sa nadležnim institucijama, poduzela je preventivne mjere zaštite i sugeriše da se javna okupljanja svedu na minimum, kako bi se izbjegle eventualne mogućnosti zaraze.

Nakon formiranja Kriznog štaba održan je i prvi sastanak na kojem je usvojeno nekoliko zaključaka i izdato saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“U Federaciji BiH se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a po Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva Corona virusa.

To podrazumijeva “ulazni screening” za putnike koji dolaze sa područja Italije, Južne Koreje, Irana i Kine.

Pozivamo sve BiH i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak   na području općine Banovići, a koji su se unazad sedam (7) dana vratili iz Italije, Južne Koreje, Irana i Kine u općinu Banovići, da se putem telefona bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Banovići  na broj: 035/875-525 do 15,00 sati i 035/875-994 poslije 15,00 sati ili sanitarnoj inspekciji općine Banovići na broj: 062/030-042, radi savjetovanja o daljnjem postupanju.

Osobe za koje postoji indicija da su se vratile iz rizičnih područja, a nisu se prijavile nadležnim službama, općinski sanitarni inspektor može izdati Rješenje o zdravstvenom nadzoru u koordinaciji sa HES-om Doma zdravlja Banovići, u periodu od 14 dana.

Krizni štab općine Banovići u cilju sigurnosti učenika, nastavnika i ostalog građanstva preporučuje otkazivanje ekskurzija, školskih putovanja i izleta u rizična područja.

Generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripa) čija je sezona u toku, a koje se odnose na smanjenje rizika od novog Corona virusa i kojih se treba pridržavati:

  • Često pranje ruku korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čiščenje ruku na bazi alkohola.
  • Prilikom kašljanja ili kihanja pokrtiti usta i nos unutranjom stranom lakta ili jednokratnom marmicom – baciti maramicu i oprati ruke.
  • Izbjegavati dodir očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperature.
  • Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.”

LINK: Odluka o imenovanju Kriznog štaba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *