Formirano Udruženje privrednika i obrtnika “Banovići” (VIDEO i FOTO)

Privrednici i obrtnici sa područja opštine Banovići, nakon dugogodišnjeg nezadovoljstva njihovim statusom i brojnih problema sa kojima se susreću svakodnevno, odlučili su da se udruže i osnuju udruženje koje će ih zastupati i institucionalno se boriti za njihove interese i bolji status. Osnivačka skupština održana je jučer u prostorijama Radničkog doma sa velikim brojem zainteresovanih koji su jednoglasno osnovali Udruženje privrednika i obrtnika „Banovići“.

Podršku ovakvom vidu udruživanja dao je općinski načelnik dr. Bego Gutić koji je istakao da je ovo udruženje trebalo formirati dosta ranije.

-„Osnivanjem udruženja je institucionaliziran rad privrednika od kojih u narednom periodu očekujemo konstruktivne ideje u cilju stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta za privrednike i obrtnike općine Banovići. Mi kao Općina smo raspoloženi i spremni da prihvatimo sve dobre ideje, u ovoj godini ćemo ići sa revizijom izmjena i dopuna odluka koje tretiraju pitanje parafiskalnih nameta, a koje privrednici i obrtnici godina ističu kao najveće opterećenje svih privrednika u BiH“, – kazao je načelnik Gutić te najavio značajnija finansijska sredstva, grand sredstva, u visini od 300 hiljada KM za privredu i 200 hiljada KM za poljoprivredu koja su planirana Budžetom za 2021. godinu. Kako je načelnik Gutić naveo, privrednici će biti ti koji će zajedno sa stručnim licima iz Općine učestvovati u izradi programa javnog poziva i bit će direktno uključeni u način raspodjele tih sredstava.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo Udruženja i sva radna tijela. Za predsjednika Udruženja privrednika i obrtnika „Banovići“ izabran je banovićki privrednik i direktor firme „Elektroremont“ d.d. Banovići Mehmed Ćebić, a za potpredsjednika je izabran Ramo Gutić, direktor firme „Banstroj“. Funkciju predsjednika Skupštine obavljat će Zahid Bašić, također banovički privrednik i direktor firme „GPP“ d.o.o. Banovići.

Kako su naveli privrednici i obrtnici, primarni cilj udruživanja je alarmantno stanje u kojem se nalaze godinama. –„U situaciji kad je sve značajniji uticaj privatnog sektora imali smo situaciju da je on u potpunosti bio zamro, od ukupno 400 privrednih subjekata koji su registrovani u Banovićima, pola njih ne radi. To je bilo previše alarmantno i odlučili smo da se pokrenemo jer smo shvatili da moramo mijenjati vlasničku strukturu. Rudnik „Banovići“ d.d. je taj koji daje tempo niovu, kulturi, standardu, ali međutim pored Rudnika treba razvijati male privredne subjekte koji će jednog dana biti dominantni, moramo razvijati privatni obrtnički sektor i on mora biti što više afirmiran“, – kazao je predsjednik Udruženja Mehmed Ćebić i zahvalio se svim privrednicima i obrtnicima koji su se odazvali inicijativi za udruživanje i pokazali zainteresovanost za jedan vid bolje saradnje sa lokalnom zajednicom, drugim udruženjima iz okruženja, privrednim komorama i drugim institucijama.

Kako je navedeno, jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je rad na privlačenju što više investitora i svih zainteresovanih koji će se razvijati, raditi i ulagati na području opštine Banovići.  Među prvim zadacima u programu rada Udruženja je rješenje pitanja i problema privrednika koji se odnose na pribavljanje dozvola; građevinskih, urbanističkih, vodnih i drugih dozvola, jer kako je navedeno investitorima je najbitnije uređenje ove oblasti, a onda svakao i vrste podsticaja i mogućnosti koje lokalne zajednica obezbijedi. Istaknuto je i to da  je poslovna zona „Sadnice“ jako dobar početni input koji će sigurno biti u fokusu investitora i bržeg razvoja privredne slike Banovića u narednom periodu.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Osnivacka-skupstina-Udruzenja-privrednika-i-obrtnika-Banovici.jpg” image_id=”10906″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Osnivacka-skupstina-Udruzenja-privrednika-i-obrtnika-Banovici-2.jpg” image_id=”10905″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Osnivacka-skupstina-Udruzenja-privrednika-i-obrtnika-Banovici3.jpg” image_id=”10907″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *