Iftar sa banovićkim rudarima 300 metara pod zemljom (foto i video)

U jami Omazići RMU Banovići upriličen je zajednički iftar za rudare druge smjene. Sa više od 100 komorata, 300 metara pod zemljom, iftarili su: predstavnici Vlade Federacije BiH predvođeni premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem, ministri u Vladi TK Edin Duraković i Zoran Blagojević te predstavnici Uprave Rudnika i općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Obilazak jame Omazići i iftar sa komoratima je iskaz dubokog poštovanja prema rudarima i svemu onome što oni rade, istakao je direktor RMU Banovići Elvir Salihović. Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića, zajednički iftari predstavljaju blagodat mjeseca ramazana, a posebna blagodat je iftariti sa rudarima koji rade najteži posao – kopaju crno zlato i obezbjeđuju stabilnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Iftar sa banovićkim rudarima ostavio je poseban dojam na premijera Novalića, kome je ovo bio i prvi silazak u jamu  i „direktno“ upoznavanje sa uvijetima rada rudara. Nakon ove posjete, kazao je da će počet će više cijeniti težak rudarski posao te da je došlo vrijeme da se povećaju plaće rudarima. Trenutno se vode pregovori oko kolektivnog ugovora.