Iskorak u podršci poljoprivredi

Općina Banovići će napraviti iskorak u podršci organizovanoj poljoprivrednoj proizvodnji u odnosu na 2020. godinu, istaknuto je u razgovoru općinskog načelnika dr. Bege Gutića sa predstavnicima firme „Kornišon Bosnia“ d.o.o. Kalesija. Povod razgovora bile su mogućnosti za uspješniju saradnju koja će doprinijeti bržem i boljem poljoprivrednom razvoju u općini Banovići.

U prijedlogu budžeta za 2021. godinu bit će predložena veća izdvajanja za poljoprivredu iz kojih će se nastojati podržati projekti i poticati proizvodnja poljoprivrednih kultura koje su pogodne za ovo područje, a za koje nisu izdvajana finansijska sredstva do sada, osim u okviru programa proljetne sjetve.

Načelnik Gutić je naglasio da će Općina u ovoj godini podržati organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona sa jednokratnim novčanim iznosima u skladu sa mogućnostima ali i svaku drugu poljoprivrednu kulturu za koju poljoprivrednici izraze interesovanje. Podršku će moći ostvariti poljoprivrednik koji sa otkupljivačem potiše ugovor o proizvodnji u 2021. godini. Kroz ove programe će biti obezbijeđena podrška sjemenskih kuća, potrebna edukacija, stručni nadzor i otkup proizvoda.

Dobri rezultati proizvođača

Organizovanom proizvodnjom krastavaca kornišona u Banovićima se godišnje bavi oko 30 domaćinstava koji ostvare značajan finansijski prihod od proizvodnje kroz različite projekte ekonomskog osnaživanja domaćinstava.

Najbolja proizvodnja zabilježena u Banovićima na otvorenoj proizvodnji, na dulumu zemljišta, jest proizvodnja preko sedam hiljada kilograma krastavaca kornišona i ostvarenim prihod od devet hiljada KM. U zatvorenoj, odnosno plasteničkoj proizvodnji, zabilježeni su najbolji rezutati proizvodnje preko tri hiljade kilograma krastavaca kornišona na 320 metara površine i ostvarenim prihodima do pet hiljada KM.

Ukupno je proizvedeno i na tržište Evropske unije iz Banovića izvezeno 90 hiljada kilograma svježih krastavaca kornišona i ostvareni prihodi od preko 120 hiljada KM u periodu maj-septembar 2020. godine, podaci su nadležne općinske službe.

Pored razgovora o organizovanoj poljoprivrednoj proiozvodnji, razgovarano je o budućoj saradnji sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) i firmom Kornišon Bosnia. Sagledane su mogućnosti da se u slijedećoj fazi IFAD 8 projekta krajem 2021. godine počne sa organizovanom proizvodnjom jagode na površini od jednog duluma, kao i aktvinostima na podizanju zasada svih drugih vrsta voća u Banovićima. Takođe, na principu javno-privatnog partnerstva u okviru IFAD 8 projekta postoje mogućnosti za učešće u oblasti infrastrukturnih projekata namjenjenih poljoprivredni, istaknuto je u razgovoru.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *