Iz Banovića ispraćeni sudionici „Marša mira Srebrenica 2023“ (foto i video)

Iz Banovića je jutros ispraćeno pedesetak sudionika „Marša mira Srebrenica 2023“ koji će se pridružiti koloni s više od 3.000 sudionika iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta. Oni će zajedno sa ostalim učesnici pješačkog pohoda, koji se organizuje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, danas krenuti  iz Nezuka prema Potočarima i u naredna tri dana kretat će se stazom dugom oko 100 kilometara.

Među učesnicima ovogodišnjeg Marša mira iz Banovića je i određeni broj žena, kao i veći broj mlađih osoba. Njihovo odlazak organizirala je Organicacija demobilisanih boraca općine Banovići, pod pokroviteljstvom Općine. Prije polaska za Nezuk, kao i ranijih godina, učesnici Marša mira položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su proučili fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima općine Banovići.

Ove godine će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari konačni smiraj pronaći još 30 žrtava genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana imala je 15 godina kada je ubijena, a najstarija 65 godina.