Izvještaj o sterilizaciji i kastraciji pasa na području opštine Banovići – Za dvije godine obrađeno 676 pasa

Tokom 2017. godine Općina Banovići se uključila u program besplatne kastracije i sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa koji je kreiran i u potpunosti finansiran od strane Fondacije Dogs Trust i realizova na području Tuzlanskog kantona uz pomoć Fondacije Tuzlanske zajednice.

U okviru ovog programa tokom 2017. i 2018. godine na području Banovića obrađeno je ukupno 676 pasa od čega 604 ulična psa i 72 vlasnička psa.

– Pored izvođenja operacija kastracije i sterilizacije kojima je na zakonit i human način sprječena daljnja reprodukcija, psi su vakcinisani protiv bjesnila i očišćeni od parazita čime je sačuvano zdravlje pasa ali i zdravlje ljudi, – kazao je Adem Mostarlić, pomoćnik Općinskog načelnika.

U ovaj program bila je uključena i veterinarska stanica iz Banovića, kao i osoblje veterinarske stanice koje je prošlo specijalnu obuku za kastraciju i sterilizaciju pasa po najmodernijim metodama i protokolima, a koje su osmislili i vodili Dogs Trust-ovi stručnjaci iz Velike Britanije.

Program besplatne kastracije i sterilizacije će se nastaviti i u 2019. godini i to već od februara.

– Za razliku od prethodne dvije godine kada je rađena masovna kastracija i sterilizacija uličnih pasa, ove godine će taj intenzitet biti u smanjenom obimu, kazao je Mostarlić, te dodao da će se uporedo sa ovim programom nastaviti održavanje edukativnih radionica i vođenje medijskih kampanja kako bi se podigla svijest u ovoj oblasti.

[fusion_gallery image_ids=”4721,4720,4722,4723″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *