Izvještaj sa 30. redovne sjednice Općinskog vijeća

Razmatranje Zahtjeva lokalne zajednice, Općine Banovići, u eventualnom prestruktuiranju RMU „Banovići“ d.d. Banovići naknadno je uvršteno na dnevni red 30. redovne sjednice Općinskog vijeća Banovića koja je održana jučer. U okviru iste, usvojen je Zaključak kojim se zakazuje nova vanredna sjednica Općinskog vijeća u ponedjeljak, 07.10.2019. godine na kojoj će biti razmatana Odluka Vlade FBiH o Programu prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH i njenom utjecaju na RMU „Banovići“ d.d. Banovići i lokalnu zajednicu. Zaključak je usvojen jednoglasnom podrškom vijećnika.

Načelnik Husić: „Lokalna zajednica će stati u odbranu svakog radnog mjesta“

Općinski načelnik Banovića Midhat Husić iskoristio je sjednicu Općinskog vijeća da poruči nadležnima da će cijela lokalna zajednica stati u odbranu svakog radnog mjesta i izrazi nezadovoljstvo zbog opstrukcija na izgradnji strateških projekata. Načelnik Husić daje punu podršku privrednom kolektivu RMU Banovići da ne ulazi u Koncern dok se ne izgradi termoelektrana u Banovićima.

Sa 20 glasova ZA (Klub PDA) i 1 SUZDRŽANIM glasom (SDP) usvojen je razmatrani Nacrta statuta Općine Banovići,  Odluka o pristupu izradi urbanističkog plana za urbano područje Banovića za period 2021-2038. godine i Odluka o davanju saglasnosti na uknjižbu Rješenja o dodjeli zemljišta.

Jednoglasnu podršku Općinskog vijeća dobio je Izvještaj o korištenju budžetske rezerve za prvo polugodište 2019. godine, Odluka o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana grada Banovići za period 2003-2020. godine, Odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat „Regionalna deponija za kruti otpad“ sa pratećom dokumentacijom,  te data saglasnost na Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o prijemu, upisu i boravku djece u JU „Dječije obdanište“ Banovići broj: 01-353/18 od 15.05.2018. godine.

JP Komunalno treba uvodiiti nove korisnike u svoj sistem

U okviru Informacije o sakupljanju i odlaganju komunalnog otpada sa područja mjesnih zajednica u opštini Banovići jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se obavezuju JP „Komunalno“ d.o.o. Banovići da u narednom periodu intenzivno radi na uvođenju novih korisnika u sistem sakupljanja i odlaganja komunalnog otpada.

Sa 20 glasova ZA (Klub PDA) i 1 SUZDRŽANIM (SDP) usvojena je predložena rang lista kandidata za imenovanje člana OIK sa zapisnikom o radu Komisije kao i prijedlog nadležne komisije za imenovanje Samira Numanovića za člana OIK Banovići, dok je sa 20 glasova ZA (Klub PDA) i 2 SUZDRŽANA (SDP) usvojena preporuka za konačno imenovanje i data saglasnosti za imenovanje člana Nadzornog odbora JP „EKO-SEP“ d.o.o. Centar za upravljanje čvrstim otpadom, Separacija 1 kojom je na ovu poziciju imenovan Muzafer Brigić.

Nakon sjednice Općinskog vijeće, predsjedavajući Nermin Delagić je obraćajući se medijima istakao da se lokalna zajednica poistovjećuje sa Rudnikom i da je u tom smislu Općinsko vijeće Banovići do sada donijelo niz zaključaka kojima se ukazuje na značaj i potrebu da se u proces prestruktuiranja rudnika Banovići uključi lokalna zajednica, Sindikalna organizacija Rudnika Banovići, stručni i kompetentni radnici Rudnika. Delagić je naglasio da je u konačnici bitno da se dođe do pozitivnog ishoda i boljitka za sve, uvažavajući naravno zakonska ograničenja i nadležnosti. O odlukama Vlade FBiH raspravljat će se u ponedjeljak na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Općinsko-vijeće-Banovići4.jpg” image_id=”6031″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Općinsko-vijeće-Banovići3.jpg” image_id=”6030″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Općinsko-vijeće-Banovići2.jpg” image_id=”6029″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Općinsko-vijeće-Banovići.jpg” image_id=”6028″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *