Izvještaj sa 40. sjednice Općinskog vijeća Banovići

Zbog odobrenih tekućih transfera i dodjele jednokratnih pomoći sa Federalnog nivoa vlasti te preusmjeravanje sredstava iz suficita lokalnog budžeta za subvencije međuregionalnoj deponiji „Eko-Sep“ Živinice, na 40. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići izvršen je rebalans Budžeta za 2020. godinu. Izmjenama i dopunama Budžet za 2020. godinu je povećan za 401.271 KM i trenutno iznosi 13.909.882 KM.

-„Razlog zbog čega je Budžet povećan  je  transfer od strane Federacije BIH za pomoć općinama u sanaciji posljedica izazvanih virusom COVID-19 koji iznosi 225.000 i povlačenje sredstava iz suficita u iznosu 176.271 KM“,- naveo je Delagić. Pored toga, vijećnici su razmatrali i usvojili predloženi Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci u kojima je ostvaren ukupan finansijski rezultat od 505.270 KM.

-„U prvih šest mjeseci prihodi od poreza su 2.147.000 KM, neporezni prihodi su negdje oko dva miliona i tekući kapitalni transferi su 295.000 KM. Budžet je realizovan sa 4.444.999 KM i to je standardna relizacija budžeta te se nadamo da će na kraju godine Budžet biti realizovan u potpunosti, iako su tokovi u određenom momentu negativni jer su problemi izazvani COVID om-19 u državi izražen i on će se sigurno odraziti i na Općinu Banovići“,- kazao je Delagić.

Razmatran je i usvojen  Izvještaj o korištenju budžetske rezerve za prvo polugodište 2020. godine. U okviru ovih sredstava, uglavnom za pomoć u liječenju i druge pomoći, raspoređeno je  62.120 KM.

Za pravna i fizička lica ukinuta obaveza plaćanja komunalne naknade za stambene i garažne objekte

Na 40. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići, kako je i najavio općinski načelnik Midhat Husić, razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Usvojenim izmjenama, od 1. septembra, obaveze plaćanja komunalne naknade oslobođeni su vlasnici i korisnici stambenih i garažnih objekata.

-„Komunalna naknada je nešto od čega smo u kontinuitetu sa pojavom koronavirusa oslobodili veliki  dio građana opštine Banovići, prvo do juna a onda i do kraja tekuće godine“,- kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić. On je naglasio da je ovo značajna pomoć stanovništvu u vrijeme koronavirusa, kako onima koji obavljaju određene djealatnosti, tako i pravnim i fizičkim licima za stambene i garažne objekte.

Prema službenoj evidenciji, po osnovu različitih pogodnosti za pravna i fizička lica kao i lica koja obavljaju neku djelatnost na području opštine Banovići, kao pomoć u prevazilaženju posljedica izazvanih koronavirusom i zbog drugih pomoći, oko 870 obveznika je oslobođeno različith naknada tokom 2020. godine a umanjenja su ostvarila oko 1400 obveznika. Za sve obveznike kojima je ranije utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade, a koji su današnjim izmjenama i dopunama oslobođeni ovih obaveza, bit će doneseno i uručeno rješenje o ukidanju rješenja o utvrđivanju ili oslobađanju obaveza. Ranije neizmirene obaveze, zaključno sa 31. augustom, svi obveznici su dužni izmiriti.

S obzirom da se bliži 10. septembar, Dan općine Banovići kada se dodjeljuju i općinska priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima, Općinsko vijeće je razmatralo i usvojilo Prijedlog da se općinska priznanja za 2020. godinu ne dodjeljuju.

Dnevni red 40. sjednice je proširen sa dvije tačke, koje su zajedno sva svim drugim predloženim i razmatranim tačkama usvojeni bez veće rasprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *