Izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća

Općinsko vijeće Banovići održalo je 35. redovnu sjednicu i razmatralo dvadeset tačaka dnevnog reda.  Predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić akcenat je stavio na razmatrani Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata u protekloj godini . Za ove namjene uložena su 2 miliona KM i implemetirano 18 kapitalnih projekata.

„Posebno bih istakao da su u ovom dijelu izvještaja, mjesne zajednice Grad I, II i III najviše pokrivene ovim kapitalnim ulaganjima, ali ne mogu se zanemariti ni ulaganja u druge mjesne zajednice jer stvar kapitalnih ulaganja se posmatra u periodu od 2017-2021 u kojem su obuhvaćene sve mjesne zajednice“, – kazao je Delagić.

Prvo radno iskustvo

On je istako veoma bitnom i Odluku o obavljanju stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa za koju je Budžetom za 2020. godinu predviđeno 100.000 KM.  – „Isti iznos sredstava realizovan i u prethodnoj godini, a on se odnosio na obaveze prema licima koja obavljaju pripravnički-volonterski rad u organima uprave, javnim  ustanovama i preduzećima, te privatnim preduzećima sa područja Banovića koja su iskazala interes za učešće u stručnom osposobljavanju visokoobrazovanih osoba“, -naveo je Delagić.  Ova odluka ima za cilj stvaranje pretpostavki mladim, visokoobrazovanim osobama za polaganje stručnih ispita i učešće u konkursnim procedurama, u kojima je većinom uslov određeno radno iskustvo. Stručno osposobljavanje traje 12 mjeseci, a uskoro će biti objavljen javni poziv i ostat će otvoren do utroška sredstava.

Podsticaj za mlijeko

Vijećnici su razmatrali i Pravilnik o utrošku sredstava iz Budžeta Općine za podsticaj u poljoprivredi, a koje se odnose na subvencije za mlijeko u 2020. godini. Subvencije za proizvodnju mlijeka planirane su u iznosu od 40.000 KM i one su veće nego protekle godine za 10.000 KM. Pored toga, ostavljena je mogućnost povlačenja sredstava sa drugih stavki koje se odnose  na potporu  i promociju obrta, poduzetništva i poljoprivrede i planirana je u iznosu od 150.000 KM. Podsticaj za proizvodnju i isporuku mlijeka mogu ostavriti svi nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji se prijave na javni poziv nadležne općinske službe. Poziv će biti objavljen do 20. decembra 2020. godine, a prijave se podnose u četiri kvartala. Podsticaj po litri izdatog mlijeka iznosi 0,10 KM.

Zaključakom je Općinsko vijeće izmijenilo dvije stavke predložene odluke o uspostavi video nadzora na području Banovića, kojim je uklonjena eventualna mogućnost narušavanja propisa o ličnim podacima, stoji, između ostalog u Zaključku.  Takođe je Zaključkom detaljnije definisan način postupka naplate potraživanja, kojim je naglašeno da Općinsko pravobranilaštvo u postupku naplate potraživanja po osnovu naknade za građevinsko zemljišteza stambeni prostor od fizičkih i pravnih lica za 2017. godinu, neće pokretati  postupak prisilne naplate u izvršnom postupku pred nadležnim sudovima, a potraživanja u navedenim predmetima će se pokušati naplatiti pozivanjem stranaka na izmirenje duga.

Ostale odluke

Razmatrani su i usvojeni izvještaji o radu Općinskog načelnika i općinskog organa uprave, te Općinskog pravobranilaštva za 2019. godinu. Također  su razmatrani i usvojeni izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u općinskom organu državne službe Općine Banovići za 2019. godinu, kao i izvještaj o radu Komijsije za obilježavanje značajnih datuma i događaja.

Usvojen je niz odluka iz obasti Službe za opću upravu, geodetske, imovinsko pravne poslove i katastar, kao i razmatrana informacija o stanju protivpožarne zaštite na području općine Banovići za 2019. godinu.

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća zakletvu je potpisala i položila, a time i stupila na dužnost Općinske vijećnice Sarić Amra, nakon svojevoljnog prestanka mandata Aneli Mujić.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/OV.jpg” image_id=”6841″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Nermin-Delagić.jpg” image_id=”6840″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/amra-sarić.jpg” image_id=”6839″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *