Jedinstvenim softverom će se objediniti podaci o katastru komunalnih uređaja

Nakon što je instalirano moderno softversko rješenje, danas je započela obuka uposelnika Službe za geodetske i imovinsko pravne poslove Općine Banovići u okviru projekta „Nadogradnja i implementacija informacionog sistema za katastar komunalnih uređaja“. Projekat podrazumijeva unapređenje postojeće informacione infrastrukture kroz uvođenje jedinstvenog softverskog rješenja o položaju svih komunalnih instalacija na području opštine Banovići.

Ovo je jedan od preduslova za kontinuiranu modernizaciju baze podataka kao i unapređenje efikasnosti rada nadležne općinske službe. – Okončanjem ovog projekta, svim investitorima i korisnicima komunalnih uređaja, kako javnih, tako i privatnih, olakšat ćemo izvođenje bilo kakvih radova i smanjiti mogućnost prekida postojećih komunalnih instalacije jer ćemo od sada moći izdavati uvjerenja sa grafičkim prikazima i tačnim položajem i dubinom komunalne instalacije, – kazala je pomoćnica Općinskog načelnika za opću upravu, gedetske, imovinsko pravne poslove i katastar Senada Dizdarević i dodala da je ovo početak formiranje baze podataka koji će se kontinuirano nadograđivati.

Unaprijeđen nivo znanja uposlenika

Obuka uposlenika trajat će četiri dana i unaprijedit će nivo upoznatosti uposlenika sa novim načinom rada i modernim softverom prilagođenim vrsti podataka koja će se unositi, a čime će se  dobiti ažurni i tačni podaci kao i veće mogućnosti njihove prezentacije u raznim mjerilima što je iznimno značajno za razvoj lokalne zajednice.

Projekat se realizuju putem Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, a uz tehničku podršku Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove. Softversko rješenja za ovaj projekat sačinila je firma GAUSS d.o.o. iz Tuzle i ona vrši obuku uposlenika Općine Banovići koji će odmah nakon obuke nastaviti ažuriranje ovog softvera.

U katastar komunalnih uređaja instalirani su postojeći podaci prikupljeni iz do sada zaprimljenih elaborata i nadograđen postojeći informacioni sistem sa WebGIS komponentom koja će omogućiti pregled podataka iz katastra komunalnih uređaja kao i postojećeg LUPIS sistema za područje opštine Banovići.

Postojanjem ovakvih digitalnih katastarskih planova komunalnih uređaja omogućen je pristup podacima i ostalim općinskim službama, kao i svim korisnicima i vlasnicima podzemnih instalacija.

[fusion_gallery image_ids=”4623,4620,4622,4619,4624,4618″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *