JU “Dječije obdanište” Banovići osvojila nagradu “Šampion zaštite okoliša BiH Green Awards 2021.”

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, 04. juna 2021. godine u Sarajevu je danas održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE 2021″.

U kategoriji obdaništa za područje Bosne i Hercegovine pobjedu je odnijela JU “Dječije obdanište” Banovići kojoj je danas uručena plaketa “Zlatna Tisa”.

Cilj cjelokupnog projekta je nastojanje da se pojača uticaj civilnog društva u području zaštite okoliša i klimatskih promjena, izgradnjom kapaciteta OCD u ovim oblastima, njihovim umrežavanjem i javnom kampanjom.

Kampanju je realizovao Centar za razvoj i podršku (CRP) uz podršku Evropske unije a u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta.

U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 49 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 24000 glasova.

Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, organizacije/NVO/fondacije, poslovni subjekti – preduzeća, fakulteti/škole/obdaništa, građanka i građanin – pojedinci i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

“Priroda nam daje – pomozimo da traje“

JU “Dječije obdanište” Banovići u okviru svog plana i programa realizovala je tri radionice, sa djecom i roditeljima starijih grupa, kroz projekat: Priroda nam daje – pomozimo da traje“ sa kojim su pobjedili na takmičenju i osvojili nagradu “Šampioni zaštite prirode”.

Cilj projekta je bio educiranje, poticanje i razvijanje ekološke svijesti kod mlađeg uzrasta predškolske djece, njihovih roditelja, te svjesnosti o značaju prirode, kao uslova života, njenoj blagodeti i benefitima koje koriste, kao i očuvanju i unapređenju istih. Projektat je realizovan u saradnji sa nevladinim organitacijama CISP i BIOSVI. Nakon realizacije projektnih aktivnosti, konstatovano je da su postignuti mnogi pomaci u ponašanju djece i roditelja, kroz povratnu informaciju ekološke osviještenosti i primjećivanja problema u kojima se društvo – sredina nalazi, djeca su sama došla do zaključaka o očuvanju iste, usvojila neka svoja pravila poštovanja i zaštite, te ih predstavila na svoj način, kroz izradu vlastite slikovnice.