Kabinet Općinskog načelnika o tekućim pitanjima

O aktuelnim pitanjima iz domena rada organa uprave i Javne ustanove Centar za socijalni rad Banovići, razgovarano je danas na redovnom radnom sastanku općinskog načelnika dr. Bege Gutića sa rukovodiocima općinskih službi i drugih općinskih organa.

Pored redovnih aktivnosti, otvoreno je pitanje načina i mogućnosti unapređenja pomoći socijalno ugroženim licima u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima lokalne zajednice. Direktor Javne ustanove Centar za socijalni rad Nevzet Tufekčić je ovom prilikom upoznao prisutne o aktivnostima koje provodi Ustanova u procesima socijalne zaštite socijalno osjetljivih kategorija stanovništva i mogućnostima za unapređenje njihovog statusa.

Lokalna zajednica opredjeljena za aktivnije uključivanje u rješavanja pitanja socijalno ugroženih lica

Ingerencije lokalne zajednice su ograničene po ovom pitanju ali je lokalna zajednica jasno opredjeljena za aktivnije uključivanje u rješavanje ovih pitanja i bit će podrška i višim nivoima vlasti kada je u pitanju rješavanje problema iz ove oblasti. Iz općinskog budžeta se izdvajaju značajna sredstva za jednokratne novčane pomoć i ova praksa će biti nastavljena i u ovoj budžetskoj godini u istom obimu, ali je ostavljena mogućnost i za dodatna izdvajanja, istaknuto je između ostalog na radnom sastanku. Otvaranje ovog pitanja i detaljnija analiza koja će uslijediti je prvi korak ka uspostavljanju efikasnije podrške i uspostavljanju brže intervencije prilikom odgovora na zahtjeve socijalno ugroženih kategorija stanovništava. U narednom periodu prikupit će se sve neophodne informacije i podaci, te ovo pitanje nastojati riješiti na efikasniji način.

U okviru redovnih aktivnosti službi, naglašeno je da zimska služba redovno provodi aktivnosti na održavanju i čišćenju putnih pravaca na području cijele Općine, te da su svi putevi prohodi.

Također je razgovarano o mogućnostima obezbjeđenja prostorija za rad udruženja, implementaciji projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koji se odnosi na izgradnju kolektivnih stambenih jedinica i zatvaranje izbjegličkih naselja, te aktima iz domena općinskih službi koje treba dostaviti za slijedeću sedmicu Općinskog vijeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *