Kabinet Općinskog načelnika – Poboljšati rad zimske službe

Općinski načelnik dr. Bego Gutić održao je danas radni sastanak sa rukovodiocima općinskih službi i drugih općinskih organa, na kojem su razmatrana aktuelna pitanja iz domena rada organa uprave.

Zaključeno je da pomoćnici trebaju izvršiti korigovanje budžetskih zahtjeva svojih službi, u skladu sa novonastalim potrebama i planovima, te ih dostave Službi za budžet, finansije i inspekcijske poslove do kraja tekuće sedmice, kako bi se na vrijeme mogla pribaviti potrebna saglasnost na prijedlog općinskog budžeta od Kantonalnog ministarstva finansija. Korigovanje treba da se kreće u pravcu koji je dogovoren na pojedinačnim sastancima sa pomoćnicima.

Također je zaključeno da treba poboljšati rad zimske službe na terenu, posebno na dionicama do najudaljenijih mjesnih zajednica i tamo gdje je saobraćaj otežan, kojima treba posvetiti malo više pažnje kod održavanja, a sve radi bolje sigurnosti u saobraćaju i prohodnosti puteva na području općine Banovići.

Komunalne usluge poboljšati uz pomoć viših nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i projekata Evropske unije

Jedna od tema o kojoj je razgovarano na današnjoj radnoj sjednici, bio je rad JP Toplana i dešavanja vezana za zastoj u isporuci toplotne energije krajnjim potrošačima. Naime, kako bi se detaljnije pristupilo rješavanju ovog problema i spriječilo učestalo ponavljanje sličnih, načelnik Gutić će danas obaviti radnu posjetu ovom preduzeću i dogovoriti konkretne korake. Takođe je navedeno da su toplifikacija, vodosnabdijevanje i ostale komunalne usluge, najvažnije usluge građanima koje će se nastojati rješavati uz pomoć međunarodnih fondova i projekata Evropske unije, jer su to velike investicije koje se ne mogu riješiti bez saradnje i pomoći drugih institucija. Načelnik je naglasio da je neophodno da se obavezno i redovno prate svi javni pozivi viših nivoa vlasti i međunarodnih institucija, s naglaskom na nekoliko kantonalnih i federalnih ministarstava i međunarodnih organizacija.

Neophodno je poboljšati i usluge građanima koje se odvijaju kroz organ uprave, posebno kroz Centar za pružanje usluga građanima, poboljšati komunikaciju, biti pristupačniji i na usluzi svim građanima, te sagledati mogućnosti za pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura prilikom ostvarivanje prava građana, jedan je od zaključaka radnog sastanka. Istaknuto je da su materijalno-tehnički uslovi rada Općine na nezadovoljavajućem nivou te da ih je neophodno poboljšati, što je jedan od uslova za poboljšanje usluga.

Razgovarano je o organizaciji i obilježavanju 15. januara – Dana 119. Muslimanske brdske brigade.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Sjednica-Kabineta.jpg” image_id=”9893″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Sjednica-Kabineta-Opcinskog-nacelnika.jpg” image_id=”9892″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *