Kabinet Općinskog načelnika – Postepeno rješavati problem pasa lutalica

Krenut će se u postepeno rješavanja problema pasa lutalica u Banovićima, jedan je od zaključaka današnjeg radnog sastanka općinskog načelnika dr. Bege Gutića sa rukovodiocima općinskih službi i drugih općinskih organa.

Izvršit će se detaljnija analiza ovog problema i sagledati stanje u susjednim općinama i gradovima, te predložiti konkretni koraci za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema. Razlog za pokretanje ove procedure, prije prije svega leži u zakonskom osnovu i razumijevanju lokalne zajednice da treba riješiti ovaj problem, kao i visini isplaćenih sudskih presuda i troškova iz općinskog budžeta po osnovu tužbi zbog ujeda pas u proteklom periodu. Jedan od prijedloga je da se u saradnji sa JP Komunalno Banovići krene u prvu fazu pribavljanja potrebnih saglasnosti i formiranje nekoliko prvih boksova za napušte pse.

Administrativne takse korigovati u skladu sa mogućnostima

Danas je razgovarano i o aktuelnim pitanjima koja se tiču rada i funkcionisanja organa uprave, a fokus je stavljen na izradu prijedloga budžeta za 2021. godinu, izradu programa javnih investicija i analizu općinskih administrativnih taksi.

Zaključeno je da su općinske službe dostavile korigovane budžatske zahtjeve ali da svi ostali budžetski korisnici još uvijek nisu dostavili iste. Neophodno je da se korigovani zahtjevi dostave što prije, jer je plan da se prijedlog budžeta izradi i dostavi Općinskom vijeću na razmatranje do kraja januara. Od budžetskih zahtjeva zavisi budžet, ali i program javnih investicija, čijoj izradi će se pristupiti nakon što zahtjevi svih budžetskih korisnika budu zaprimljeni. Danas je formiran tim koji će pripremiti program javnih investicija za 2021. godinu. Paralelno će se pristupiti i izradi trogodišnjeg programa investicija, navedeno je na današnjem radnom sastanku.

Administrativne općinske takse moraju biti, prije svega, usklađene sa zakonom, a onda korigovane u skladu sa budžetskim prostorom i prioritetima, istaknuto je tokom razmatranja ovih odluka.

-„Postoji dosta mogućnosti za korigovanje administrativnih taksi, ali u tu fazu ćemo krenuti postepeno, vodeći računa o prihodovnoj strani općinskog budžeta. Posebno ćemo voditi brigu o nametima koji se tiču poduzetništva i privrednog sektora“,- kazao je načelnik Gutić.

Između ostalog, danas je konstatovano da je prijedlog programa rada organa uprave Općine Banovići dostavljen Općinskom vijeću i urađen po ustaljenoj matedologiji na osnovu izvještaja općinskih službi, sa drugačijim pristupom radu organa uprave.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Kabinet-Opcinskog-nacelnika-1.jpg” image_id=”10057″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Redovan-Kabinet-Opcinskog-nacelnika.jpg” image_id=”10058″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Redovan-sastanak-Kabineta.jpg” image_id=”10059″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *