Kvalitetniji uslovi obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju – Formira se centar za inkluzivno obrazovanje u Banovićima

U prostorijama Osnovne škole  „Banovići“ bit će smješten jedan od dva centra za inkluzivni razvoj djece sa poteškoćama u razvoju do 18 godina koji će pružiti savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Drugi centar formirat će se na području opštine Gradačac, a oba centra obuhvatit će 900 djece sa područja Tuzlanskog kantona.

– Centar se osniva s ciljem sveobuhvatnog pristupa inkluziji i bit će usmjeren na terapijske postupke s djecom sa teškoćama u razvoju i članovima njihovih porodica ali i na članove društvene zajednice, prvenstveno stručnjake koji će kroz neformalne i formalne programe cjeloživotnog učenja stjecati potrebno znanje, vještine i kompetencije za razvoj inkluzivnog društva, – kazala je koordinatorica projekta iz Općine Banovići Jasmina Karabašić.

Formirat će se sedam kabineta

U svakom od centara djelovat će sedam kabineta i to: logopedski kabinet, kabinet za fizioterapiju, radnu terapiju, senzornu terapiju i psiho-socijalnu terapiju, te mobilni stručni timovi i centri znanja.

Prostorije Osnovne škole Banovići u kojima će bit smješten centar za inklizivno obrazovanje se ubrzano opremaju, postavlja se nova stolarija, uređuju zidovi i stropovi, mokri čvorovi i sve drugo kako bi se prostor prilagodio kategoriji djece za koju je namjenjen.

– Nastojimo raditi za dobrobit svih naših građana, pravimo ambijent kako bi svako dijete imalo što kvalitetnije uslove obrazovanja i moglo ravnopravno učestvovati u društvenoj zajednici. Nadam se da će i ovaj projekat doprinijeti takvim uslovima, – kazao je načelnik Općine Banovići Midhat Husić, te izrazio posebnu zahvalnost donatorima i učesnicima u projektu, kao i rukovodstvu Osnovne škole „Banovići“ što su obezbjedili prostorije za smještaj centra za inkluzivni razvoj i uložili dodatne napore u ovom projektu.

Ovo je ujedno i početak realizacije Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u kvalitetnije inkluzivno obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije. Strategiju i Plan usvojila je Skupština Tuzlanskog kantona u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children koja je ujedno i implementator projekta.

Sredstva za ovaj projekat koji je službeno nazvan „Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ zajedno su obezbjedile Italijanska agencija za saradnju i razvoj (AICS) i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u iznosu od 2.353.993 konvertibilnih maraka. Centri bi trebali biti pušteni u rad već početkom slijedeće godine.

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva sa trinaest jedinica lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

Jedinice lokalnih samouprava nedavno su u Tuzli potpisale Memorandum  o saradnji na projektu sa organizacijom Save the Children koji pruža smjernice za  unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

[fusion_gallery image_ids=”4515,4521,4519,4518,4517,4516,4514,4523″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *