Kvalitetnijom provedbom zakona do legalizacije bespravno izgrađenih objekata

Jedna od aktivnosti lokalne zajednice koje se provode u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima je efikasnije i profesionalnije postupanje u slučajevima legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području općine Banovići.

S tim u vezi, općinski načelnik dr. Bego Gutić održao je radni sastanak sa članovima Komisije za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina, čiji je zadatak donošenje stručnog mišljenja o mogućnostima legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Stručno mišljenje treba da sadrži sve neophodne elemente za definisanje urbanističko-tehničkih uslova i drugih uslova za bespravno izgrađenu građevinu i ono je obavezujuće u daljem postupku koji provodi nadležna služba za prostorno uređenje.

Načelnik Gutić je istakao da je pitanje izgradnje bespravno izgrađenih objekata jedan od većih problema koje je zatekao dolaskom na funkciju općinskog načelnika, te da je u radu zatekao oko 700 neriješenih predmeta iz ove oblasti. -„U tom smislu, jedna od aktivnosti koje smo poduzeli je formiranje nove komisije od koje očekujemo da brže i efikasnije rješava zahtjeve građana, blagovremeno prati rokove i nove zahtjeve iz ove oblasti“, kazao je načelnik Gutić.

Na sastanku je također istaknuto da je neophodno izvršiti analizu i preispitati usvojene elaborate utjecaja na gradnju.

U cilju omogućavanja legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području općine Banovići, Komisija za legalizaciju će poduzimat sve aktivnosti na ostvarivanju kvalitetnije provedbe zakona.

Prethodna komisija je postupala ne selektivno, nije vodila računa o redoslijedu podnošenja zahtjeva i nije blagovremeno odgovorala na zahtjeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *