Majski dani otora

Obilježavanje Majskih dana otpora je počelo simboličkim postrojavanjem jedinice i polaganjem cvijeća, te druženjem nekadašnjih boraca i mještana. Na ovaj način obilježena je i 27. godišnjica od formiranja mješovite Manevarske jedinice Rudenik koja je formirana od dobrovoljaca iz Banovića, Lukavca i Živinica i u prvim danima agresije imala je ogroman značaj.

– Značaj Manevarske jedinice je bio taj što je ona u to vrijeme bila u stanju pripravnosti i svojevrsnom vidu obuke za ono što će doću u mjesecu maju, ne samo na prostoru opštine Banovići nego na prostoru cijele BiH kada je došlo do agresije. Naravno, sve strukture unutar ove jedinice su se poslije napada sa Vijenca i napada na opštinu Banovići javile u svoje jedinice, odrede i bataljone i učestvovale u odbrani svojih općina odnosno države BiH, kako je to bilo organizovano od 92-95, – kazao je Nemrin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

Programom obilježavanja Majskih dana otpora predviđeno je ukupno šest manifestacija. Godišnjica obilježavanja mješovite manevarske jedinice Rudenik je uvrštena na listu značajnih datuma i događaja opštine Banovići i dio je programa obilježavanja Majskih dana otpora.

U okviru Majskih dana otpora predviđeno je obilježavanje 02. maja – Dana formiranja Patriotske lige, 11. maja – Dana oslobođenja Vijenca, 16. maja – Dan donošenja odluke o proglašenju neposredne ratne opasnosti, 19. maja – početak odbrane od agresije na području opštine Banovići u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina, kao i održavanje svečane akademije koja je predviđena 10. maja 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *