Majski dani otpora: Obilježen 11. maj – Dan oslobođenja Vijenca

Odbrambeno – oslobodilačke snage Armije Republike Bosne i Hercegovine nekoliko su puta jurišale na Vijenac u pokušaju da ga oslobode od agresora, odakle su dvije godine granatirane općine: Banovići, Lukavac i Zavidovići. Kao tvrđava Vijenac je oslobođen 11. maja 1994. godine, a oslobodile su ga udružene snage Armije Republike Bosne i Hercegovine sa područja tri opštine.

U odbrani sa područja Banovića učestvovale su jedinice 119. muslimanske brdske brigade. Dva pripadnika banoviće brigade su dala svoje živote, a devet ih je zadobilo teže i lakše povrede u brobi koja je na vojnom planu označila prekretnicu iz odbrambenih u ofanzivne formacije.

Svečani prijem i prisjećanje na dane odbrane

Povodom obilježavanja 11. maja – Dana oslobođenja Vijenca, danas je u prostorijama Općine Banovići upriličen svečani prijem za predstavnike boračkih organizacija i ratnih komandanata. Prijem su upriličili općinski načelnik dr. Bego Gutić i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević.

O značaju ovog datuma i događajima koji su se dešavali razgovarano je danas sa direktnim učesnicima odbrane. –„Ovaj dan nakon 10. septembra – Dana Općine Banovići, najznačajniji je datum za ovaj grad u novijoj historiji. Zbog toga izražavam posebnu zahvalnost svima koji su se odazvali današnjem prijemu i odvojili svoje vrijeme za prisjećanje na današnji dan 1994. godine. Ono što mi je posebno drago jeste da je u odnosu na prethodne godine, danas prisutno  puno više ljudi koji su bili direktni organizatori otpora i članovi brigada, četa i odreda koji su učestvovali u odbrani“, – kazao je načelnik Gutić uz čestitku povodom Dana oslobođenja Vijenca svim učesnicima koji su doprinijeli odbrani Banovića i Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Čestitke i zahvalnost uputio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević i naglasio da se pored ovog datuma, u okviru Majskih dana otpora obilježava još nekoliko bitnih datuma.

Obilježavanje Majskih dana otpora počelo je 22. aprila obilježavanjem Dana formiranja Mješovite manevarske jedinice i 2. maja obilježavanjem Dana formiranja Patriotske lige, a u narednom periodu biće nastavljeno obilježavanjem 19. maja, dana kojim se obilježava početak odbrane od agresije na području opštine Banovići u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

Danas su delegacije Općine Banovići i boračkih udruženja odale počast i položile cvijeće na spomen obilježja u Banovićima i Lukavcu.