Majski dani otpora – Obilježen dan početka odbrane u proteklom ratu

Obilježavanje Majskih dana otpora na području opštine Banovića danas je završeno odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje poginulim borcima u Treštenici, te spomen obilježje Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Centralno spomen obilježje šehida i poginulih borca, kao i posjetom mezaru prve žrtve rata, Ćamilu Šariću.

U mjesnoj zajednici Treštenica prije tačno 29. godina formirana je prva linija odbrane na području Banovića. Ovaj dan obilježava se kao zvaničan početak odbrane, a pripreme i organizovanje prvih boraca krenule su tokom maja, zbog čega se mjesec maj obilježava kao mjesec početka odbrane u okviru jedne manifestacije nazvane „Majski dani otpora“.

-Majski dani otpora, odnosno 19. maj je početak odbrane Bosne i Hercegovine i ujedno općine  Banovići. Tokom mjeseca maja imamo niz bitnih događaja, imamo obilježavanje 11. maja – Dana oslobađanja Vijenca, tu je 15. maj -Dan formiranja izviđačko diverzantske čete „Banovićki tigrovi“ i završni 19. maj koji obilježavamo na Srnici u MZ Treštenica, naveli su predstavnici boračkih udruženja i naglasili da je veoma bitno baštiniti tradiciju na kojoj treba više raditi kako bi mlađe genracije što više dolaze na ovakve manifestacije i saznali šta se dešavalo 1992-1995. i čivale sjećanje na ove dane.

Selmet Husanović, pomoćnik Općinskog načelnika za društvene djelatnosti i zajedničke poslove istakao je da lokalna zajednica kontinuirano radi na prisjećanju na ove datume s ciljem da mlađi naraštaji što više prate ovakve događaje kako im se ne bi desilo ništa slično.