Majski dani otpora okončani u Treštenici – Obilježena godišnjica početka odbrane Banovića

Svečanim obilježavanjem početka odbrane od agresora na području opštine Banovići u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995. u Treštenici su jučer završeni Majski dani otpora.

– Na današnji dan zvanično je počela odbrana Banovića i obilježavanjem ovog dana zaokružit ćemo ciklus događaja koji su objedinjeni u manifestaciju koja traje mjesec dana i nazvana je Majski dani otpora Banovića.  Oni su samo još jedna prilika da nas direktni učesnici  u odbrani naše države i naše opštine upoznaju sa svim onim šta se zaista događalo za vrijeme agresije na našu domovinu od 1992-1995. godine, kazao je u svom obraćanju Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.

Borci zauzeli prvu liniju odbrane dugu 40 kilometara

Istinske patriote upoznale su najmlađe, a starije podsjetili kako su 19. maja, prije 27 godina krenuli u odbranu Banovića sa kote Vijenac.

– Agresorske snage sa Vijenca su krenule granatiranjem naše mjesne zajednice i naše opštine i udarili na suverenitet naše Bosne i Hercegovine gdje su istinske patriote uzele oružje i otišle na branik naše domovine da brane Treštenicu, opštinu, kanton i federaciju Bosne i Hercegovine, kazao je Muhidin Mujić, komandant 1. bataljona 119. MBB Banovići.

Na ovaj dan banovićki borci zauzeli su liniju odbrane dugu 40 kilometara i agresoru onemogućili da zauzme teritoriju.

– Od momenta kad smo zauzeli svoju liniju odbrane mi se nismo vraćali nazad ni jednog metra, do kraja rata i odbrane samo smo išli naprijed i naprijed, kazao je Safet Čamrković, jedan od direktnih učesnika rata iz Treštenice.

Svi posjetioci Treštenice jučer su iskoristili još jednu priliku da odaju počast i iskažu duboko poštovanje prema šehidima i poginulim borcima, a svim borcima prve odbrambene linije formirane tokom maja 1992. godine na Rudeniku čestitali na časnoj i hrabroj borbi za očuvanje Banovića i suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/Treštenica-19.-maj-2019.1.jpg” image_id=”5133|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/Treštenica-19.-maj-2019.2.jpg” image_id=”5134|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/Treštenica-19.-maj-2019.3.jpg” image_id=”5135|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/Treštenica-19.-maj-2019.4.jpg” image_id=”5136|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/Treštenica-19.-maj-2019.5.jpg” image_id=”5137|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *