Marš mira u spomen na ubijene Srebreničane krenuo iz Banovića

Ispred Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima jutros je krenula grupa građana općine Banovići, učesnika Marša mira 2021.  Banovići – Nezur – Potočari, u organizaciji Općine Banovići i Organizacije demobilsanih boraca Banovići.

U znak sjećanja na stradale u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, grupa od 42 učesnika jutros je krenula u Srebrenicu kako bi odala počast žrtvama genocida.

Učesnike je ispratio općinski načelnik dr. Bego Gutić i zahvalo im se što svojim učešćem pomažu da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

„-Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja i prisjećamo se svih bitnih historijskih događaja, te je ovo jedan od najbitnijih u kojem je živote izgubilo preko osam hiljada ljudi. Sjećanje na događaje iz 1995. godine nikada ne smijemo zaboraviti i moramo konstantno podsjećati na njih kako bi mlađe genracije nastavile njegovati ovu kulturu i sjećanje na žrtve genocida i ne dozvolile da se ikad i ikome ponovi“, – kazao je načelnik Gutić.

U grupi učesnika Marša mira jutro je krenuo i sedamdesetšestogodišnji Meho Garić, najstariji učesnik Marša iz Banovića.

Učesnici Marša mira nakon dolaska u Potočare prisustvovat će 11. jula komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima koje će i sami prolazili u toku pješačenja.