Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK upućen zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mosta „Zelenika“

Općina Banovići, odnosno općinski načelnik dr. Bego Gutić obratio se Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona sa zahtjevom za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mosta „Zelenika“ koji se nalazi na prostoru Javne ustanove Zaštićeni pejzaž „Konjuh“. Most prelazi rijeku „Oskova“ i dijelom je na teritoriji općine Banovići a dijelom na prostoru Grada Živinice. Vlada TK je kroz rebalans budžeta osigurala 450 hiljada konvertibilnih maraka inicijalnih sredstava namijenjenih za realizaciju prve faze projekta izgradnje. Nosioci projekta su općina Banovići i Grad Živinice.

Projektom je planirano da se gradi most širine 2×3,00 m metra sa dvije, u odnosu na kolovoz, izdignute pješačke staze širine 1,50 metara i biciklističkom stazom širine 2, 50 metara. Njegovom izgradnjom stavit će se u funkciju putna komunikacija prema hotelu „Zlača“ koja već duže vrijeme nije u funkciji, zbog čega su građani prinuđeni koristiti neuslovnu obilaznicu.