Modernija i štedljivija javna rasvjeta u gradskom području

Pilot projekat koji je Općina Banovići implentirala 2015. godine u ulici Alije Izetbegovića, a koji se odnosio na zamjenu klasične javne rasvjete, modernim i štedljivim LED svjetiljkama, pokazao je da je utrošak električne energije smanjen četiri puta, a istovremeno je dao bolji efekat osvjetljenja u periodu praćenja njene učinkovitosti.

Ovo je bio povod nastavka implementacije projekta izgradnje energetski učinkovite i moderne javne rasvjete na području užeg dijela centra grada i to u ulicama: Božićka Banovića, Alije Izetbegovića, 7. novembra, 119. Mbbr. i na lokaciji kružnog toga u Banovićima.

– Napravili smo još jedan korak kada je u pitanju energetska učinkovitost javne rasvjete i ovih dana završili zamjenu skupe i dotrajale javne rasvjete morednom i štedljivom, te uredili kružni tok po savremenim propisima. Ovim projektom planiramo smanjiti troškove za potrošnju električne energije i troškove održavanja, a isto tako dobiti funkcionalno pouzdaniju i efikasniju javnu rasvjetu, – kazao je načelnik Midhat Husić i dodao da je posebno vizuelni efekat LED rasvjete značajan za kružni tok saobraćaja.

U okviru ovog projekta u užem gradskom području postavljena su 62 aluminijska stuba za uličnu rasvjetu i 65 morednih LED svjetiljki, te 15 stubova i LED svjetilji u području kružnog toka. Implementacijom ovog projekta Općina Banovići će smanjiti troškove električne energije, smanjiti  troškove održavanja javne rasvjete, smanjiti emisije stakleničkih plinova, osigurati bolju pouzdanost javne rasvjete i postići evidentno veći efekat osvjetljenosti javnih površina.

Opredjeljenost ka energetskoj učinkovitosti

Projekat ukupne vrijednosti 300 hiljada konvertibilnih maraka zajedno sa Općinom Banovići sufinansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

– Posebno je važno opredjeljenje Općine Banovići ka energetkoj učinkovitosti što dokazuje i usvajanje Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Banovići (SEAP) od strane Općinskog vijeća Banovići, – istakao je načelnik Husić.

SEAP je krovni dokument kojim se lokalna zajednica odgovorno opredjelila za održivi energetski razvoj zasnovan na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. Pored ovog dokumenta od  strane Općinskog vijeća Općine Banovići  prethodno je usvojena i  Izjava  o energetskoj politici  Općine Banovići.

[fusion_gallery image_ids=”4434,4433,4431,4430,4429,4428,4427,4426,4425,4424,4423″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *