Načelnik dr. Bego Gutić kod premijera Vlade TK Kadrije Hodžića: „Očekujemo uvažavanje principa ravnomjernog razvoja lokalnih zajednica“

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je boravio u radnoj posjeti Vladi Tuzlanskog kantona, gdje je prijem upriličio premijer Kadrija Hodžić.

Ovom prilikom razgovarano je o saradnji lokalne zajednice i kantonalnih institucija, kao i projektima koji će doprinijeti kvalitetnijem životu građana Banovića. Načelnik Gutić je ukratko iznio prioritete lokalne zajednice i istakao da od Vlade TK očekuje uvažavanje principa ravnomjernog razvoja lokalnih zajednica.

-„Očekujemo uvažavanje principa ravnomjernog razvoja lokalnih zajednica, te u tom smislu i podršku projektima koje će Općina Banovići kandidovati iz oblasti putne infrastrukture, zaštite okoliša, vodosnabdijevanja i projekata u okviru rada Regionalnih cesta Tuzlanskog kantona“, – kazao je načelnik Gutić.

Također je izneseno nekoliko problema i inicijativa kojima se mogu riješiti zajednička pitanja i poboljšati uslov života svih građana. Otvoreno je pitanje neprohodnosti mosta koji vodi prema izletištu i hotelu Zlača. Traženo je da se ubrza postupak izgradnje mosta koji je u nadležnosti kantonalne institucije, odnosno JP „Šume TK“ d.d. Kladanj.

Prezentirana je inicijativa koja je danas dobila podršku Vlade TK, a odnosi se na prekategorizaciju iz regionalne u magistralnu cestu na dionici puta Živinice-Banovići-Zavidovići-Žepče. Prekategorizacijom će se obezbijediti bolja putna komunikacija prema Koridoru V5, koji je u završnoj fazi, te ovim općinama omogućiti brži pristup Sarajevu i drugim višim administrativnim centrima.

Otvoreno je pitanje rada drugostepene komisije vezano za bolovanja preko 42 dana, s obzirom da sve pada na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, kao i pitanje finansiranja JZU „Dom zdravlja“ Banovići. Načelnik Gutić je tražio da se ispravi nepravda koja je učinjena smanjenjem budžeta JZU „Dom zdravlja“ Banovići, te da se rebalansom budžeta osiguraju neophodna finansijska sredstva za rad Doma zdravlja, kako bi građani Banovića imali kvalitetne osnovne zdravstvene usluge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *