Načelnik dr. Bego Gutić razgovarao sa privrednicima – Bolja obostrana saradnja i razumijevanje

Općinski načelnik dr. Bego Gutić jučer je održao radni sastanak sa privrednicima na kojem je razgovarano o aktuelnom stanju u ovom sektoru i mogućnostima za  brži  i bolji razvoj u narednom periodu. Istaknuti su problemi koji su kočili napredak ali i dogovoreni konkretni zaključci.

U proteklom periodu mnogi građani nisu mogli da realizuju svoje ideje i biznise zbog nekoliko odluka koje su kočile razvoj i dolazak potencijalnih investitora, ali očekivanja su da će novo rukovodstvo Općine imati više sluha za ovaj sektor i da će biti veća podrška ovom sektoru, što će privrednici, kako su naveli, znati višestruko vratiti.

Privreda se ne može zasnivati na obrtu ili samo na Rudniku, moraju se razvijati i nove privredne djelatnosti. Od ukupne privredne aktivnosti zavise budžeti svih nivoa vlasti iz kojih se sufinansira i pomaže cjelokupan razvoj.

Općinskim budžetom će se nastojati planirati 300.000 KM za podsticaj privrednicima u narednoj godini, naglašeno je na sastanku.

-„Uradit ćemo analizu općinskih nameta i mogućnosti za njihovo umanjenje, te napraviti programe za pomoć privrednicima čiji će osnovni kriterij biti broj zaposlenih, a o svim drugim kriterijima ćemo konsultovat privrednike“, – kazao je načelnik dr. Bego Gutić.

Jedan od zaključaka sastanka jeste da je neophodno formirati udruženje koje će okupljati privrednike radi bolje komunikacije i bržeg djelovanja. Prostor za udruženje bit će obezbijeđen u zgradi Samačka, kao i osnovna finansijska sredstva za početak rada udruženja.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Nacelnik-dr.-Bego-Gutic-WEB.jpg” image_id=”9689″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Radni-sastanak-s-privrednicima-WEB-6.jpg” image_id=”9690″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Radni-sastanak-s-privrednicima-WEB-10.jpg” image_id=”9691″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *