Načelnik Midhat Husić raspisao Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava samostalnim poduzetnicima

Općinski načelnik Midhat Husić raspisao je Javni poziv za raspodjelu bespovratnih finansijskih sredstava samostalnim poduzetnicima, kojima je odlukama nadležnih organa bio zabranjen rad zbog proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) u 2020. godini. Za ove namjene načelnik Husić je obezbijedio sredstva sa budžetske stavke “Grant  samostalnim poduzetnicima i obrtnicima za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanim Covidom-19” na kojoj su Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva u iznosu od 150 hiljada KM.

Pravo na bespovratni finansijski podsticaj mogu ostvariti sva fizička lica kojima je bio zabranjen rad a obavljaju samostalnu djelatnost, obrte, srodne djelatnosti registrovane na području opštine Banovići u osnovnom zanimanju, osim izdvojenih poslovnih prostora koji su registrovani putem zaposlenika a obavljaju djelatnost u okviru registrovanog obrta, a nisu trajno odjavili djelatnost.

Osigurana bespovratsna finansijska sredstva do hiljadu KM

Predviđena sredstva bit će raspodjeljena na osnovu Javnog poziva i u skladu sa Pravilnikom o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je definisano da jedan aplikant ima pravo na dodjelu bespovrtarnih sredstava u iznosu do hiljadu KM.

Ovo je još jedan značajan podsticaj svim fizičkim licima koja obavljaju navedene djelatnost, obrte ili srodne djelatnosti u osnovnom zanimanju.

Za pomoć u sanaciji posljedica izazavnih koronavirusom loaklna zajednica je u ovoj godini po osnovu različitih pogodnosti za pravna, fizička lica i lica koja obavljaju neku djelatnost oko 870 obveznika oslobodila različith naknada a umanjenja po raznim osnovima je ostvarilo oko 1400 obveznika.

Javni poziv za raspodjelu bespovratnih sredstava samostalnim poduzetnicima ostaje otvoren do 25. septembra 2020. godine. Javni poziv sa prijavnim obrazcem kao i Pravilnik kojim je regulisan način dodjele sredstava dostupni su na službenoj web stranici Općine Banovići u dijelu OGLASI, KONKURSI i OBAVJEŠTENJA ili na LINKU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *