Načelnik Midhat Husić: Treba zaštiti i privredu

S obzirom da je na snazi vanredno stanje zbog pojave koronavirusa, te da se svakodnevno provode zaštitne mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja ove pojave, općinski načelnik Midhat Husić nastoji uporedo voditi aktivnosti na zaštiti i prevenciji ljudi ali i privrede.  Kako bi iz ovog stanja izašli sa što manjom štetom, načelnik Husić ističe da treba biti odgovorniji prema privredi i provoditi mjere koje će održati ekonomsku stabilnosti lokalne zajednice koja se oslanja na privredu. Pored rudarstva kao privredne okosnice Banovića, na udaru su sva pravna i fizička lica koja zbog prirodne nesreće ne obavljaju privrednu djelatnost.

U vezi sa istim, Općinski štab civilne zaštite dao je preporuku općinskom načelniku da razmotri mogućnosti za oslobađanje od plaćanja nekoliko obaveza koje su nametnute pravnim i fizičkim licima  na području općine Banovići koji su zbog proglašenja stanja nesreće zatvoreni, odnosno ne rade i ne obavljaju djelatnosti za koje su registrovani. Navedeno je da se hitno razmotri mogućnost oslobađanja od plaćanja obaveza kao što je komunalna naknada, zakup prostora za one firme koje plaćaju zakupninu i plaćanje taksi za isticanje firme. Preporukom je precizirano da se uzme u obzir period za oslobađenje od tri naredna mjeseca, koliko će po trenutnim pretpostavkama Štaba, trajati vanredno stanje i biti na snazi neke od mjera koje utječu na ekonosmki opstanak ugostitelja.

-Ono što je posebno bitno jeste da u ovom momentu zadržimo radnike na njihovim radnim mjestima, a da bi to uspjeli trebat će nam pomoć svih nivoa vlasti. Mi kao odgovorna lokalna zajednica ćemo krenuti prvi i pokušati održati privredni aspekt na bar približno istom nivou, jer smo svjesni da nakon što sačuvamo zdravlje i živote, moramo sačuvati i ekonomski aspekt naše lokalne zajednice,- navodi načelnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *