Načelnik postigao dogovor sa Sindikalnom organizacijom

U duhu dosadašnje dobre saradnje, načelnik Općine Banovići  Midhat Husić i predsjednik Sindikalne organizacije Općine Banovići Mevludin Husić potpisali su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u jedinstvenom organu državne službe Općine Banovići. Kolektivnim ugovorom uređuju se prava i obaveze obje strane sa posebnim ciljem zaštite i unapređenja radno-pravnog statusa članova Sindikalne organizacije.

Načelnik Husić je izrazio zadovoljstvo zbog uspješno okončanih pregovora. – Zahvaljujem se Sindikatu na konstruktivnoj saradnji tokom pregovora koja je okončana na obostrano zadovoljstvo i ozvaničena potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Ovim Kolektivnim ugovorom obuhvaćeni su i sinhronizovani svi zakonski propisi koji se tiču državnih službenika i namještenika, – kazao je Husić.

Posebnu zahvalnost pregovaračkom timu Općinskog načelnika izrazio je predsjednik Sindikalne organizacije Mevludin Husić.

– Zahvaljujem se pregovaračkom timu Općinskog načelnika na razumijevanju i međusobnom uvažavanju i poboljšanju statusa uposlenika organa uprave Općine Banovići, – kazao je predsjednik Sindikata Mevludin Husić, te dodao da je u sudskoj praksi dokazano da je Kolektivni ugovor jači od svih zakona što će u narednom periodu sigurno poboljšati socijalno-ekonomski status radnika.

Kolektivnim ugovorom regulisana su sva prava iz radno-pravnog statusa radnika kao što su: zadravstveno osiguranje, osnovica za obračun plate, plaćeno i neplaćeno odsustvo, noćni rad, prekovremeni rad, rad na državne praznike, topli obrok, troškovi prijevoza radnika s posla i na posao, regres, otpremnine kao i sva druga prava i obaveze državnih službenika i namještenika.

U jedinstvenom organu državne službe Općine Banovići trenutno je 96 zaposlenih kojih se direktno tiče potpisani Kolektivni ugovor i primjenjivati će se narednu godinu dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *