Načelnik u posjeti JU Javna biblioteka – Najavljen početak književnih susreta “Lejla Avdić”

Ponovno oživljavanje međunarodnih književnih susreta „Lejla Avdić“, bila je jedna od tema razgovora općinskog načelnika dr. Bege Gutića i direktora JU Javna biblioteka Banovići Edisa Hodžića, prilikom posjete ovoj Ustanovi.

Ovom prilikom načelnik Gutić je istakao da će biti podrška projektu pod nazivom Peti međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“ Banovići 2021., kao i cjelokupnom razvoju kulture na području općine Banovići. -Ovo je jedan od najznačajnijih kultunih događaja u lokalnoj zajednici, koji ima međunarodni karakter i veliki značaj za razvoj, očuvanje kulture i imidž Banovića, koji će od sada imati podrška lokalne zajednice, istakao je načelnik Gutić. Naglasio je da će raditi na aktiviranju amaterskog pozorišta, kulturno-umjetničkog društva, kao redovnim filmskim projekcijama, promocijama i drugih kulturnih događaja.

Prethodni, Četvrti međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“ održani su 2017. godine, a oživljavanje ovog projekta nakon četiri godine značit će mnogo za grad rudara. Inače, Prvi književni susreti „Lejla Avdić“ održani su 2014. godine. Ovu djevojčicu njeni sugrađani su poznavali kao kreativnu i hrabru pjesnikinju. Autorica je dvije knjige. Za života joj je objavljena knjiga pjesma “Kao san”, a druga zbirka “Imam san” štampana je dvojezično na bosanskom i na engleskom jeziku, a objavljena je posthumno.

Danas je objavom Javnog poziva za najbolje radove učenika osnovnih škola od V do IX razreda, zvanično počela realizacija ovog programa, koji ima za cilj afirmirati mlade u najosjetljivijoj životnoj dobi kroz književno stvaralaštvo, očuvanje uspomene na lik i djelo rano preminule banovićke pjesnikinje Lejle Avdić,(1998-2012), afirmaciju pisane riječi u najširem smislu, okupljanje mladih i talentovanih literarnih stvaralaca sa područja cijele Bosne i Hercegovine i izdavanje prigodne zbirke nagrađenih radova.

Organizator V međunarodnih književnih susreta je JU “Javna biblioteka” Banovići. Književni susreti trajati će do 20. marta 2021.godine.

Program međunarodnih književnih susreta „Lejle Avdić“

U okviru programa V međunarodni književnih susreta „Lejle Avdić“ u 2021. godini,  realizovati će se sljedeće aktivnosti:

 • Raspisivanje Javnog poziva za prijavu radova i učešće u programu manifestacije VI književni susreti „Lejla Avdić“,
 • Online – dječiji festival,
 • Književna tribina pod nazivom „Tradicijska kultura“ – spoj kulture, tradicije i turizma,
 • Promocija knjige „Sofra : Starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive“ autora dr. Enesa Kujundžića,
 • Promocija knjige: „Kapiten jednog teškog vremena“ autor Vlatko Glavaš,
 • Promocije dječije književnosti – Šimo Ešić,
 • Promocija knjige autorice Amre Mujezinović „Zaleđeni uzdah“,
 • Muzičko-književni nastup – Jakup Džafić,
 • Književna radionica-pričaonica,
 • Program pod nazivom „ Moje zanimanje-knjižničar“,
 • Olimpijada čitanja,
 • „Moj san“ – čitanje poezije Lejle Avdić,
 • Završna manifestacija književnih susreta „Lejla Avdić“  (20.03.2021.).

Javni poziv za prijavu radova za učešće u programu manifestacije Peti književni susreti “Lejla Avdić” Banovići 2021.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Plakat-facebook.jpg” image_id=”10330″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-JU-Javna-biblioteka-4.jpg” image_id=”10285″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-JU-Javna-biblioteka-3.jpg” image_id=”10284″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-JU-Javna-biblioteka-2.jpg” image_id=”10283″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-JU-Javna-biblioteka-1.jpg” image_id=”10282″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.