Načelnik ugostio delegaciju firme İndes Mühendislik iz Republike Turske

Općinski načelnik dr. Bego Gutić sa saradnicima danas je ugostio delegaciju Turske firme İndes Mühendislik koju je predvodio generalni direktor gospodin Melih OZKAN.

Razgovaralo se o privrednim potencijalima, mogućnostima i saradnji u oblasti privredi, te mogućim zajedničkim projektima privrednika iz Banovića i Ankare.

İndes Mühendislik se bavi dizajniranjem i montažom najsavremenijih uređaja za napajanje energijom, kao što su sistemi za praćenje koji rade na principu obnovljivih izvora energije, dizajnom i montažom opreme za praćenje šumskih požara, javne rasvjete i sličnim projektima.

Firma İndes Mühendislik ima namjeru osnovati prodajni centar, odnosno prodajno predstavništvo u Bosni i Hercegovini u saradnji sa privatnom firmom sa lokalnog nivoa, odakle namjeravaju proširiti prodajni lanac za tržište zemalja Evropske unije.

Na području Banovića postoji nekoliko firmi koje bi mogle naći zajednički interes sa Turskim İndes-om, kazao je načelnik Gutić tokom razgovora te predložio povezivanje i prvu radnu posjetu privatnim kompanijama koje bi mogle naći zajednički interes u proširenju svoje djelatnosti otvaranjem nove vrste proizvodnje. Predstavnici Turske firme Indes izrazili su želju da odmah posjete firmu Elektroremont d.d. Banovići, što su i učinili nakon razgovora sa predstavnicima loklane zajednice.

-“Ono što mi kao lokalna zajednica radimo intenzivno jeste da poslovni ambijent koji je u Banovićima bio vrlo složen i komplikovan, probamo pojednostaviti i osigurati prostor za razvoj domaćih komapanija, a zainteresovani smo i za prihvatanje i uvođenje stranih kompanija. U tom smislu svim potencijalnim stranim investitorima spremni smo ponuditi po najpovoljnijim uslovima prostor, odnosno zemljište. Pored toga država mora osigurati i određenu vrstu podrške, pogotovo onim kompanijama koje stvaraju novu vrijednost i upošljavaju nove radnike i s tim u vezi mi smo ove godine u budžetu predvidjeli značajna sredstva za pomoć privrednicima i poljoprivrednicima. Za nas je vrlo interesantan program firme Indes iz Turske, jer mi smo mala općina koja upošljava oko tri hiljade ljudi, što je više od 50 posto zaposlenih i ulazimo u jedan vremenski period kada se ugalj sve više izbacuje iz upotrebe, pogotovo kada Evropska unija postavlja sve strožija pravila u pogledu eksploatacije, proizvodnje i korištenja uglja. Zbog toga mi moramo početi razvijati neke nove industrije ili se ponovo početi baviti  onim industrijama po kojima smo nekad bili prepoznatljivi, kao što je metalna industrija, tekstilna i druge. Razmišljamo o alternativi, privlačenju stranih investitora i osiguranju novih radnih mjsta izvan RMU Banovići, kazao je načelnik Gutić.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-firme-INDES-iz-Turske-Opcini-Banovici-3.jpg” image_id=”10523″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-firme-INDES-iz-Turske-Opcini-Banovici-2.jpg” image_id=”10522″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Posjeta-firme-INDES-iz-Turske-Opcini-Banovici-1.jpg” image_id=”10521″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *