Načelnik upriličio prijem za ratne komandante i boračke organizacije (FOTO i VIDEO)

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je u prostorijam Općine Banovići upriličio svečani prijem za ratne komandante i predstavnike boračkih organizacija sa područja općine Banovići. Povod je 15. januar – Dan formiranja 119. muslimanske brdske brigade.

U proteklom ratu 119. mbbr. dala je nemjerljiv doprinos u odbrani Banovića, kantona i domovine, zbog  čega se datum njenog osnivanja u Banovićima smatra jednim od najznačajnijih datuma u novijoj historiji.

Načelnik dr. Bego Gutić danas je čestitao svim pripadnicima 119. mbbr. i zahvalio im se za sve što su kao pripadnici Brigade i Armije RBiH uradili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata za odrbranu naroda i države.

-„Nastojat ćemo više aktivnosti realizovati na razvijanju svijesti mlađih generacija o onome što se desilo 1992-1995., onome kakva se to borba vodila za državu i kroz šta je sve prošao bošnjački narod. Posebno ističem važnost 11. jula, koji zauzima posebno mjesto u historiji bošnjaka i nastojat ćemo kao lokalna zajednica u svom budžetu predvidjeti posebno sredstva za obilježavanje  11. jula u Srebrenici, koja će biti doznačena organizacionom odboru u Srebrenici“, -kazao je načelnik Gutić.

Ratni komandantni su istakli da im 15. januar jako puno znači, da je to dan kojeg se sjećaju s ponosom, te da treba nastojati objediniti ratna dešavanja u jednu monografiju. Predstavnici boračkih udruženja, takođe su istakli da im je bila čast i ponos učestvovati u osnivanju 119. mbbr. koja je Banoviće uvrstila među svijetle tačke novije historije.

Brigada je u svom sastavu imala četiti bataljona, linija odbrane bila je duga preko 40 kilometara, u sastavu se nalazilo preko 4 hiljade boraca a za odbranu Banovića dala je 260 šehida.

Nakon svečanosg prijema kod Općinskog načelnika, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježja i evocirane uspomene na heroizam branilaca koji su tokom agresije na BiH držali 40 kilometara linije odbrane.

Tradicionalni marš na Vranu

U okviru Programa obilježavanja Dana formiranja 119. mbbr. planirano je još nekoliko aktivnosti:  snimanje radio emisije na temu „Značaj i uloga 119. muslimanske brdske brigade u odbrani Banovića“ čiji će gost biti ratni komandant II bataljona Ramo Mrkonjić, Tevhid šehidima u gradskoj džamiji 15. januara, a 16. januara tradicionalni marš na Vranu. Neposredno pred polazak na Vranu bit će položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježja u Banovićima i Banovići Selu. Za sve učesnike marša bit će obezbijeđen grah i topli napitak kao i prevoz autobusom.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Svecani-prijem-povodom-Dana-119.-mbbr..jpg” image_id=”9955″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Svecani-prijem-povodom-Dana-119.-mbbr-2..jpg” image_id=”9954″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Polaganje-cvijeca-na-centralno-spomen-obiljezje2.jpg” image_id=”9953″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Polaganje-cvijeca-na-centralno-spomen-obiljezje.jpg” image_id=”9952″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *