Najavljen početak radova na izgradnji  i drugog stambenog objekta u MZ Oskova – projekat CEB II

Uvođenjem u posao firmi „Tehnograd“ Tuzla i „GPP Banovići“ najavljen je početak radova na izgradnji drugog stambenog objekta (zgrade „A“) u MZ Oskova – naselje Brioni. Ugovor o izvođenju radova potpisali su: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, općina Banovići, izvođači radova (navedene firme) i „HG-INŽENJERING“ Tuzla (nadzorni organ). I u ovom slučaju radi se o objektu sa 15 stambenih jedinica, čija će izgradnja koštati oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko vremenske prilike dozvole pripremni radovi bi trebali početi 8. marta.

Nešto ranije potpisan je ugovor sa firmom „Papilon“ Koraj-Čelić koja će graditi zgradu „B“ i raditi vanjsko uređenje oko oba objekta. Njegova vrijednost je prko milion i 800 hiljada maraka. Ukupna vrijednost radova za oba objekta je 3,1 milion KM, a bit će izgrađeno 30 stambenih jedinica (stanova). U njih će se smjestiti raseljene osobe i izbjeglice koje se trenutno nalaze u jednom od dva kolektivna centra – Ježevac i Mrdići.

Izgradnja dva stambena objekta u MZ Oskova predstavlja nastavak realizacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB II“. Projekat CEB II se finansira kroz kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe te manjim dijelom kroz učešće entiteta, kantona i lokalnih vlasti.