Nakon zvanične posjete moguće uspostavljanje saradnje sa turskom Općinom Tuzla

Predstavnik Općine Banovići Samir Imamović, zajedno sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole „Seona“ Banovići, u periodu od 18-22. marta 2019. godine boravio je u službenoj posjeti Općini Tuzla koja se nalazi u pokrajini Istanbula, u Republici Turskoj.

Ovim povodom Imamović je predao pozivno pismo Općine Banovići za uspostavljanje saradnje i eventualno bratimljenje dvije općine, te pozvao predstavnike Općine Tuzla iz Turske u uzvratnu posjetu u periodu obilježavnja Dana Općine Banovići.

Povod petodnevnog boravka u Turskoj bilo je učešće Osnovne škole „Seona“ Banovići u projektu „Moj izbor je turski“ koji favorizira učenje turskog jezika u onosvnim školama. Inače O.Š Seona je jedina škola na području Banovića u kojoj se uči turski jezik od VI do IX razreda. Kroz ovaj projekat upriličena je posjeta turskoj osnovnoj školi “YILDIZ ALI HASOGLU IMAM HATIP ORTAOKULU“ i njenim nastavnicima i učenicima u čijim porodicama su boravili učenici iz O.Š. Seona.

Pored Općine Tuzla sa kojom se nastoje uspostaviti prijateljski odnosi, Općina Banovići ima uspostavljene prijateljske odnosa sa turskom opštinom Kartal još iz 1995. godine, a koji su obnovljeni 2010. godine i od tada do danas se održavaju na obostrano zadovoljstvo.

Pored upoznavanja, razmjene iskustava i novih sazanja o kulturnim i društvenim običajima prijateljeskog naroda, domaćini su gostima obezbijedili obilazak najznačajnijih Turskih znamenitosti i zakazali nove susrete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *