Naredbe i sugestije Kriznog štaba

Na sjednici Kriznog štaba Općine Banovići vezano za pojavu koronavirusa održanoj dana 13.03.2020. godine, razmatrajući aktuelnu situaciju na području općine vezano za eventualnu pojavu koronavirusa, Krizni štab jednoglasno je usvojio sljedeće zaključke:

-Nalaže se Općinsokm sanitarnom inspektoru da u okviru svojih zakonskih nadležnosti, zabrani pijačna okupljanja na području općine Banovići u narednih 15 dana, kao mjeru predstrožnosti u cilju prevencije, kako ne bi došlo do daljeg širenja virusa. U slučaju nepoštivanja izrečenih mjera, sanitarni inspektor će isto prijaviti Policijskoj upravi Banovići i zatražiti asistenciju policije u rješavanju nastalih problema.

– Sugeriše  se  Kriznom štabu Ministarstva zdravstva TK da izda naredbu o zabrani rada kladionica i tržnih centara vikendom, uz ograničenje radnog vremena radnim danima do 18:00 sati do daljnjeg, izuzev trgovina prehrambenom robom i apoteka u cilju prevencije, kao mjera predostrožnosti kako ne bi došlo do daljeg širenja virusa, sve dok ne prođe opasnost od epidemije zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

– Nalažu se  pojačane higijenske mjere u javnim ustanovama i organima uprave te se u tom smislu zadužuje JU Dom zdravlja Banovići da nabavi dezinfekciona sredstva, radi poboljšanja higijenskih uslova u javnim ustanovama. Općina Banovići će obezbijedi novčana sredstava za pomenutu namjenu iz Budžeta Općine sa odgovarajuće budžetske pozicije.

– Nalaže se Planinarskom društvu „Varda“ Banovići da obustvi sve aktivnosti oko organizacije okupljanja javnosti na lokalitetu općine Banovići, te da u  slučaju postojanja zakazanih manifestacija „susret proljeću“ i sl. iste odgodi. Obavezuje se Planinarsko društvo“ Varda“ Banovići da putem  medija- televizije TK i JU Centar za informisanje Banovići izda saopštenje za javnost o otkazivanju okupljanja javnosti i upozori građane na pridržavanje izrečenih mjera.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *