Nastavljeno ulaganje u zdravstvo – Nabavljen novi rentgen aparat (VIDEO)

Kontinuitet ulaganja u zdravstveni sektor Općina Banovići nastavila je i ove godine dobrom saradnjom sa Javnom zdravstvenom ustanovom Dom zdravlja Banovići. Zajedničkim sredstvima nabavljen je novi i najsavremeniji  digitalni rentgen (RTG) aparata, kojim će biti obezbijeđene brže, jednostavnije i efikasnije radiografske usluge pacijentima.

Nabavka savremnog aparata koštala je 160 hiljada konvertibilnih maraka, a sredstva su obezbijedile Općina Banovići i Dom zdravlja Banovići. Novi rentgen aparat je nabaljen nakon 18 godina i ovo je jedno od najvećih finansijskih izdvajanja za medicinsku opremu.

-„Općina je sufinansirala nabavku savremnog rentgen aparata iako zdravstveni sektor nije u nadležnosti Općine. Na ovaj način smo željeli održati kontinuitet ulaganja u ovaj sektor i našim građanima obezbijediti što bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, te približiti zdravstvo građanima“, – naveo je načelnik Midhat Husić prilikom današnje posjete Domu zdravlja.

Smanjen nivo zračenja pacijenata i zdravstvenog osoblja

Primjenom savremenih dijanostičkih uređaja, pored toga što će biti ubrzan protok pacijenata i podataka sa glavnim centrima, značajno će biti smanjen nivo zračenje te obezbijeđena veća zaštita pacijenata i medicinskog osoblja.

Općina Banovići je pored nabavke rentgen aparata, pomogla u realizaciji još nekoliko projekata, ističu iz Doma zdravlja.

-„Napominjem da smo sretni  jer imamo kontinuiranu podršku Općine i zahvaljujući budžetskim sredstvima smo uspjeli ući i završiti proces informatizacije Doma zdravlja i sad čekamo da se  spojimo na centralni informacioni sistem koji provodi Zavod zdravstvenog osiguranja“, kazala je direktorica Doma zdravlja Munevera Bećarević. Ona navodi da je ovo još jedan korak u napredku pružanja zdravstvene usluge pacijentima, te  da je Dom zdravlja ušao proces akreditacije koji će ih obavezati na pružanje vrhunskih usluga pacijentima. Ona je navela i to je Dom zdravlja Banovići jedna od najbolje organizovanih zdravstvenih institucija u periodu vanrednog stanja izazavanog koronavirusom.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/10/Novi-rengen-aparat-u-Domu-zdravlja-4.jpg” image_id=”8925″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/10/Novi-rengen-aparat-u-Domu-zdravlja.jpg” image_id=”8924″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/10/Novi-rengen-aparat-u-Domu-zdravlja-5.jpg” image_id=”8923″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/10/Novi-rengen-aparat-u-Domu-zdravlja-3.jpg” image_id=”8921″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *