Obavještenje o podršci po modelu ruralnog razvoja

Iz nadležne općinske službe obavještavaju registrovana poljoprivredna gazdinstva da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo programe i pravilnike podrške po modelu ruralnog razvoja.

Uslovi za ostvarivanje prava na novčanu podršku iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu po modelu ruralnog razvoja propisani su Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja koji je objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“ broj 24/20.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5.10.2020.g. godine, osim za ulaganja finansirana putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH kada je krajnji rok za podnošenje zahtjeva 1.10.2021. godine.

Obrasci su dostupni na službenoj web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na slijedećem LINKU: https://fmpvs.gov.ba/poticaji-model2/

NAPOMENA: Klijenti koji investiraju u izgradnju, proširenje ili opremanje odnosno legalizaciju građevinskog objekta namijenjenog za držanje živih životinja (farma), trebaju osigurati poštovanje uvjeta propisanih Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja i Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati farme i uvjeti za zaštitu životinja na farmama. Također, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša („Službene novine F BiH“ br. 33/03 i 38/09) i Pravilniku o pogonima i postrojenjima za koje je obavezna procjena utjecaja na okoliš, kao i pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolinsku dozvolu („Službene novine F BiH“ br. 19/04) za pogone i postrojenja za intezivan uzgoj peradi, svinja i krupne stoke sa više od 60.000 mjesta za brojlere, 40.000 mjesta za kokoši, 2.000 mjesta za svinje (preko 30 kg) ili, 700 mjesta za krmače, 500 mjesta za krupnu stoku, klijent treba pribaviti okolišnu dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *