Obilježavanje 27. godišnjice 119. Muslimanske brdske brigade Banovići

119. Muslimanska brdska brigada formirana je 15. januara 1993. godine u okviru drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kroz čije redove je prošlo blizu 6.000 vojnih obveznika.

119. je dala nemjerljiv doprinos u odbrani Banovića, kantona i domovine, zbog  čega se datum njenog osnivanja u općini Banovići smatra jednim od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. U posljednje tri godine njeno obilježavanje se vrši na prigodan način.

Načelnik općine Banovići Midhat Husić ističe da imamo obavezu obilježavati ovaj datum zbog svih poginulih i ranjenih vojih obveznika. „Ovo je prilika da okupimo sve naše komandante koji su učestvovali u odbrani Banovića, ali i da obilježavanjem ovog datuma sve mlade generacije saznaju o herojima 119. Mbbr.“, navodi Husić.

Obilježavanje 15. januara, Dana 119. Mbbr. nastavit će se u nedjelju 19. januara gdje će u 08:30h biti upriličeno polaganje cvijeća ispred Centralnog spomen obilježja šehida i poginulih boraca.

Najavljen je i  tradicionalni marš čija je destinacija ove godine Aljkovići, Seona i Lazine, a polaganje cvijeća u Seonoj biti će u 09:30h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *