Obilježavanje godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Povodom 15. aprila, godišnjice osnivanja Armije Republike Bosni i Hercegovine, općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je upriličio prijem za predstavnike boračkih organizacija sa područja općine Banovići i položio cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima narodnooslobodilačkog rata.

Ovom prilikom načelnik Gutić je uputio zahvalu i čestitku svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i istinskim patriotima naše domovine Bosne i Hercegovine.

-„Pored državnih praznik, Dan Armije RBiH je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, te konstantno treba podsjećati da je na ovaj dan osnovana Armija Republike BiH koja je tri godine vodila borbe na prostoru Bosne i Hercegovine za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu koja je kasnije i potvrđena u svojim granicama“, – kazao je načelnik Gutić uz iskrenu zahvalnost svima koji su učestvovali u odbrani, za sve što su uradili za slobodu, mir, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da se slavna i poštena borba naše vojske nikad neće zaboraviti, da će buduće generacije naučiti čuvati uspomene na izgubljene živote koji su pali na putu stvaranja jedinstvene, suverene i slobodne Bosne i Hercegovine, istakao je Gutić.

Armija Republike BiH imala je sedam korpusa koji su bili raspoređeni na regionalnoj bazi. Ono što je posebno bitno jeste da pripadnici Armije nisu učinili nikakve zločine i ostali su dostojanstveni vojnici, naglasili su predstavnici boračkih organizacija.

Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu našu domovinu i obaveza je svih da njihova žrtva i hrabrost ne budu zaboravljeni. Za odbranu Banovića živote je položilo 268 šehida.