Obilježen 11. maj – Dan oslobođenja Vijenca (foto i video)

Jedanaesti maj je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji općina Banovići i Lukavac, dan kada je prije 28 godina akcijom združenih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine iz sastava Drugog korpusa oslobođen Vijenac. Ovaj datum ostat će u doživotnom pamćenju svih stanovnika banovićke, lukavačke i susjednih općina, ponajprije onih koji su trpili najviše nepravde sa ovog uporišta u periodu 1992.-1994. godina. Sa kote Vijenac Srbi su faktički na dlanu imali općine  Banovići i Lukavac, a odatle su komotno gađali i Živinice i Tuzlu. Akcija oslobađanja Vijenca smatra se jednim od najznačajnijih ratnih uspjeha jedinica Drugog korpusa i okarakterisana je bitkom prekretnicom rata na ovim prostorima. 11. maj je Odlukom Općinskog vijeća Banovići uvršten u listu značajnih datuma i događaja za našu Općinu i shodno tome svake godine se prikladno i obilježava.

Ovogodišnja Centralna manifestacija obilježavanja 11. maja, Dana oslobađanja Vijenca upriličena je u Gornjim Jaruškama i to u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Lukavac, a učešće su uzela i boračka udruženja iz Bnovića. Pokrovitelji su bili Grad Lukavac i općina Banovići. Manifestaciji  je prisustvovala i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Ovo je bila prilika da se još jednom evociraju sjećanja na  11. maj 1994. godine i prisutni, posebno mlađi naraštaji upoznaju o onome što nam se dogodilo, o našoj prošlosti, kako nam se ona ne bi ponovila. O 11. maju i važnosti oslobađanja Vijenca govorili su komandanti i pripadnici združenih jedinica Drugog korpusa Armije RBiH, direktni učesnici pomenute akcije.

Povodom 28. godišnjice oslobađanja Vijenca položeno je cvijeće i odata pošta  šehidima i poginulim borcima na više spomen obilježja – u Banovićima i Gornjim Jaruškama. Upriličen je i bogat kulturno-zabavni program uz učešće učenika osnovnih škola iz Banovića i Lukavca.