Obilježen 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine (foto i video)

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Banovićima je obilježena 30. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Cvijeće su položili predstavnici boračkih organizacija i udruženja te političkog i društvenog života Općine. Oni su ovom prilikom  odali poštu i proučili fatihu šehidima i poginulim borcima 119. Mbbr. Banovići. Prisjetili su se 268 šehida i poginulih boraca ove brigade, ali i drugih stradalih branitelja – pripadnika Armije.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića, na ovaj dan obaveza nam je da se sjetimo najboljih sinova ove zemlje – onih koji su za odbranu BiH dali ono najvrednije što su imali, svoje živote.

Govoreći o obilježavanju jubileja, 30 godina od formiranja Armije, zlatni ljiljan Derviš Ikanović naglasio je da je Armija RBiH stasala u najtežim mogućim uslovima – uslovima agresije, i da je uprkos tome uspjela u svom naumu da zaustavi agresora i sačuva državu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine upriličila je Organizacija demobilisanih boraca općine Banovići.