Obilježen 15. Januar- Dan formiranja 119. Mbbr Banovići (foto i video)

Centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice formiranja 119/225. Muslimanske brdske brigade Banovići održana je u Željovi. Druženje bivših pripadnika Brigade i građana bila je prilika da se evociraju uspomene na slavne dane Brigade, ali i da se pošalje jasna poruka da Banoviće i Bosnu i Hercegovinu i danas, ukoliko se ukaže potreba, ima ko braniti. Tradicionalno druženje za Dan Brigade organizira se svake godine izlaskom na drugu lokaciju, odnosno mjesta koja su bila od strateškog značaja za Općinu u ratnom periodu. Jedno od takvo je upravo i Željova.

119. Mbbr. Banovići formirana je 15. januara 1993. godine naredbom Komande 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i učestvovala je gotovo na svim ratištima u BiH. Kroz nju je prošlo skoro 6.000 vojnih obveznika, a pokrivala je zonu odgovornosti dugu oko 40 kilometara. Njen značaj za odbranu Banovića i Bosne i Hercegovine je nemjerljiv, zbog čega je ovaj datum uvršten na listu značajnijih datuma i događaja za Općinu.

Organizator programa obilježavanja Dana Brigade i ove godine bila je Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja u saradnji sa Organizacijom demobilisanih boraca općine Banovića. U povodu 15. januara, Dana 119. Muslimanske brigade položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje je proučena fatiha i odana pošta šehidima i poginulim borcima općine Banovići.