Obilježen 15. oktobar Međunarodni dan bijelog štapa (FOTO i VIDEO)

U organizaciji Udruženja slijepih osoba općine Banovići obilježen je 15. oktobar Međunarodni dan bijelog štapa. Tim povodom, za članove Udruženja upriličeno je predavanje na temu “Dijabetes kao jedan od uzroka sljepoće”. Predavanje je organizovano u suradnji sa Univerzitetskim Kliničkim Centrom Tuzla, a o navedenoj temi govorile su doktorice: Adisa Pilavdžić i Amra Nadarević Vodenčarević.

Udruženje slijepih osoba općine Banovići broji  106 članova koji se u svakodnevnom životu susreću sa brojnim problemima, od zapošljavanja pa do nabavke tiflotehničkih pomagala. Prema rječima Nijaza Omerovića, predsjednika Udruženja, Dan bijelog štapa je prilika da se na te probleme još jednom  ukaže, ali i da se slijepe i slabovidne osobe edukuju kroz određena predavanja. Edukativna predavanja  organizuju se posljednjih šest godina i za članove je bitna stvar da je predavanju  odnosno obilježavanju Dana bijelog štapa po prvi put prisustvovao općinski načelnik, na čemu su mu posebno zahvalni .

„Obaveza Općine je da brine o  svim građanima, pa i slijepim i slabovidnim osobama. Tu smo da pomognemo u rješavanju svih problema, a posebno onih koji se odnose na resocijalizaciju, zapošljavanje“ – istakao je  načelnik Općine dr. Bego Gutić.

Pored načelnika Gutića, obilježavanju 15. oktobra Međunarodnog dana bijelog štapa prisustvovali su i predstavnici  JZU „Doma zdravlja“  Banovići , te JU „Centar za socijalni rad“.