Obilježen 19. maj – Dan početka odbrane od agresora u proteklom ratu

Obilježavanje Majskih dana otpora na području opštine Banovića je okončano polaganjem cvijeća na spomen obilježja poginulim borcima i posjetom mjestu odakle je pružen prvi otpor agresoru u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine u Treštenici. Upravo 19. maja, prije 28 godina, formirana je prva linija odbrane na području Banovića.

-Na ovaj dan, prije 28 godina napadnuta je opština Banovići i mjesna zajednica Treštenica, i danas u skladu sa trenutnom situacijom koju je izazvao koronavirus, ovaj dan obilježavamo skromno i poručujemo da nećemo zaboraviti naše borce, heroje koji su poginuli, ne samo u zoni odgovornosti Prvog bataljona, nego na prostoru cijele opštine. Ovdje su  formirane prve jedinice u zoni odgovornosti 119 . muslimanske brdske brigade, tadašnje Teritorijalne odbrane,  koje su kasnije prerastanjem u Oružane snage, odnosno Armiju RBIH postale jedna jedinstvena cjelina i upravo je Prvi bataljon pružio prvi otpor agresu koji je sa prostora Vijenca napao opštinu Banovići, – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić.

Odlukom Općinskog vijeća ovaj dan je uvršten na listu značajnih datuma i događaja na području opštine Banovići i obilježava se u okviru Majskih dana otpora.

Današnjem skromnom obilježavanju, pored predstavnika lokalne zajednice, prisustvovali su predstavnici i mještani mjesne zajednice Treštenica, koji su se zajedno prisjetili svih boraca, najboljih sinova, šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih onih koji su učestvovali u obrani Banovića i Bosne i Hercegovine.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/05/Dan-početka-obrane4.jpg” image_id=”7841″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/05/Dan-početka-obrane2.jpg” image_id=”7839″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/05/Dan-početka-obrane.jpg” image_id=”7838″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *