Obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH – održana svečana sjednica OV Banovići (foto i video)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Banovićima je obilježen 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim referatom prisutnim se obratila zamjenica predsjedavajućeg Vijeća Zamfira Mujić  koja je u svom obraćanju istakla da Bosna i Hercegovina danas slavi 78. godišnjicu svoje državnosti, slavi principe koji su utvrđeni u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a. Dalje je između ostalog kazala da je ZAVNOBIH  kamen temeljac suvremene, moderne državnosti Bosne i Hercegovine i model koji ukazuje kako možemo živjeti zajedno i sretno.

Čestitajući  Dan državnosti Bosne i Hercegovine općinski načelnik dr.Bego Gutić naglasio je da su principi koji su usvojeni na Prvom zasjedanju ZAVNOVBIH-a  bili  principi tolerancije, suživota, jedinstva i samo na tim principima moguće je dalje graditi Bosnu i Hercegovinu.

“ Za te principe smo se borili i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. godina, za te principe su svoje živote dali najbolji sinovi ove zemlje – šehidi i poginuli borci, ratni vojni invalidi dali svoje dijelove tijela i na tim principima i dalje ćemo gradiditi jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu“ – kazao je načelnik Gutić.

Svečanost u povodu Dana državnosti  uveličali su učenici osnovnih škola „Grivice“ i „Banovići“, koji su priredili prigodan kulturno-zabavni program. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su delegacije: općine, političkih partija, boračkih udruženja i privrednih subjekata proučile fatihu i odale poštu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.