Obilježen Dan Armije RBiH – Slavna i poštena borba naše vojske se neće nikada zaboraviti

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u proteklom ratu, obilježen je 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine u Banovićima.

Delegacije Općine, Općinskog vijeća i boračkih udruženja, ovaj dan su obilježile u skladu sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

-Žao mi je što u ovakvim uslovima slavimo ovaj dan, jer zaslugom pripradnika Armije RBiH danas živimo u našoj državi. Vjerujemo da se slavna i poštena borba naše vojske nikad neće zaboraviti, da će buduće generacije naučiti čuvati uspomene na izgubljene živote koji su pali na putu stvaranja jedinstvene, suverene i slobodne Bosne i Hercegovine,- istakao je predsjedavajući Nermin Delagić.

Podsjećamo da je 119. muslimanska brdska brigada dala nemjerljiv doprinos u odbrani prostora Banovića, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine. Teritorijalne jedinice prerasle su u Oružane snage RBiH, tj. u Armiju RBiH.

Čak 268 pripadnika 119. muslimanske brdske brigade dalo je svoje živote u odbrani, devet njenih pripadnika odlikovano je priznanjem „Zlatni ljiljan“ a dva priznanjem „Srebrni štit“. Brigada je formirana u okviru Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kroz njene redove prošlo je 6.000 vojnih obveznika.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/04/Dan-armije5.jpg” image_id=”7557″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/04/Dan-armije3.jpg” image_id=”7556″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *