Obilježen dan oslobođenja opštine Banovići (FOTO I VIDEO)

Najznačajniji datum u skorijoj historiji opštine Banovići bez sumnje je 10. septembar, dan koji se 23. godinu obilježava kao Dan ove opštine. Na ovaj dan oslobođen je posljednji pedalj teritorije mjesnih zajednica Aljkovići i Seona odakle je danas polaganjem cvijeća na spomen obilježja šehidima i poginulim borcima počelo obilježavanje ovog dana.

Ceremonija je nastavljena polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju, te svečanom akademijom na kojoj je napravljen presjek razvoja cjelokupne opštine u periodu između dva dana opštine.

Tri miliona za infrastrukturu

-U ovom periodu Općina Banovići je uložila oko tri miliona konvertibilnih maraka u realizaciju infrastrukturnih projekata čijom realizacijom su u značajnoj mjeri poboljšani uslovi života naših građana, u oblast putne infrastrukture uložili smo oko 1.100.000 konvertibilnih maraka rekonstrukcijom 15 dionica u 10 mjesnih zajednica. U oblast vodosnabdijevanja i zbinjavanja otpada završena su 4 projekta, u oblasti energetske efikasnosti su napravljeni značajni iskoraci. Projekat koji se posebno možemo pohvaliti ove godine je izgradnja aneksa Doma zdravlja u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, kazao je načelnik Midhat Husić u svom svečanom referatu.

Kao rezultat dobre saradnje sa drugim institucijama Općina se može pohvaliti značajnim projektima a posebno saradnjom sa Vladom Tuzlanskog kantona i njenim institucijama.

– Prije nekoliko dana kao svojevrsan poklon Banovićima za ovogodišnji općinski rođendan otvorili smo oko 1600 metara savremene saobraćajnice prema Živinicama zašto smo putem Direkcije cesta TK izdvojili oko 550 hiljada konvertibilnih maraka. To je samo početak, radove na tom putnom pravcu nastavljamo. Izvođači su već započeli rad na dionici preostalog dijela tog putnog pravca, a očekujemo da vrlo brzo Banovići u cjelosti budu modernom saobraćajnicom povezani sa drugim centrima u kantonu. Uz još dva kružna toka koja planiramo uraditi, te rekonstrukciju ceste od Treštenice prema Poljicu, možemo reći da se ulaganja u putnu infrastrukturu sa kantonalnog nivoa kreću oko 5 miliona konvertibilnih maraka, kazao je premijer Vlade TK Jakub Suljkanović čestitajući rođendan svim Banovićanima. Na kraju je dodao da ništa menje bitno nije ni to da od ove godine Banovići umjesto policijske stanice imaju policijsku upravu koja će građanima omogućiti viši stepen sigurnosti i znatno bolju uslugu kada su u pitanju građanska prava.

Najveće općinsko priznanje uručeno ŽKK „RMU“ Banovići

Osvrt je napravljen i na napredak društvene i  vjerskih zajednica, udruženja građana i sportskih klubova od kojih se posebno istakao ženski košarkaški klub „RMU“ Banovići koji je u protekloj godini osvojio titulu prvaka države u ženskoj košarci. Zato, između svih ostalih uspjeha, Plaketa Općine Banovići dodjeljena je upravo ŽKK „RMU“ Banovići na čijem je čelu predsjednik Uprave Zijad Bećić koji je danas preuzeo priznanje u ime Kluba.

-Osjećaj koji se javlja dobijanjem najvećeg općinskog priznanja je zaista nevjerovatan i ravan je onom osjećaju kada smo postali državni prvaci. Nije mala stvar da mo osvojili KUP Kantona, KUP Federacije, KUP BiH i to da smo mi prvaci BiH. Ono što mi je možda nadraže i najbitnije je da smo državni prvaci u kategoriji pionirki i da smo djecu vratili na terene kroz školu košarke, kazao je Bećić i zahvalio se Općini i Vladi TK što su prepoznale ovaj rad i što daju podršku u radu ŽKK.

Na kraju svečane akademije upriličen je kulturno zabavni program koji je priredio Akustik bend, a druženje je nastavljeno na Trgu žrtava Srebrenice u Banovićima uz tradicionalna bosanska jela koja su pripremili članovi udruženja sa područja opštine Banovići i prijateljskih opština prezentirana i degustirana u okviru gastro ponude.

[fusion_gallery image_ids=”4155,4156,4159,4160,4157,4167,4162,4161,4164,4158,4165,4163,4166,4168,4153,4154,4170,4173,4172,4171,4174,4175,4176,4187,4188,4186,4185,4184,4183″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *